Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης

Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης

Τι είναι το υπερηχογράφημαΗ τεχνολογία χρησιμοποιεί υψηλές συχνότητες ηχητικών κυμάτων, που δεν γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί , για να δημιουργήσει εικόνα της μήτρας και του εμβρύου που υπάρχει μέσα της. Τα κύματα κατευθύνονται μέσω ενός πομπού στο σώμα ,αντανακλώνται πίσω σαν ήχος και καταγράφονται σε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί την πληροφορία για να κατασκευάσει μια σειρά κινουμένων εικόνων. Το υπερηχογράφημα είναι ανώδυνο και οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς για εσάς και το έμβρυο.

Πως γίνεταιΗ υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να γίνει είτε διακολπικά , με τη χρήση ειδικής συσκευής που εισέρχεται στον κόλπο, είτε διακοιλιακά , πάνω στο δέρμα της κοιλιάς της μητέρας. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η μητέρα εξετάζεται διακολπικά και το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι γίνονται ευκρινέστερες οι απεικονίσεις καθώς το έμβρυο είναι πολύ μικρό και η μήτρα είναι χαμηλά στη κοιλιά. Η μέθοδος αυτή είναι απόλυτα ασφαλής και δεν επηρεάζει το έμβρυο.

Διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ζητηθεί και στο δεύτερο τρίμηνο για να εξεταστεί το μήκος του τραχήλου. Το διακοιλιακό υπερηχογράφημα γίνεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου και στην εξέταση της αυχενικής διαφάνειας καθώς πλέον το έμβρυο μπορεί να απεικονιστεί με ευκρίνεια από την κοιλιά. Η ποιότητα της εικόνας επηρεάζεται από τα στρώματα λίπους της κοιλιάς , τυχόν ουλώδη ιστό από προηγούμενα χειρουργεία και από τη θέση του εμβρύου.

Υπερηχογράφημα βιωσιμότητας και προσδιορισμού ηλικίας αρχόμενης κύησηςΤο υπερηχογράφημα αυτό πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ της 6ης και της 11ης εβδομάδας (μετά την τελευταία έμμηνο ρύση),μπορεί να γίνει διακολπικά ή διακοιλιακά και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί:

Η θέση της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες κυήσεις εντοπίζονται εντός της μήτρας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως , που η κύηση εντοπίζονται έξω από τη μήτρα της γυναίκας. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται έκτοπος ή εξωμήτριος κύηση και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν δεν εντοπιστεί. Ο σάκος κύησης μέσα στη μήτρα φαίνεται αξιόπιστα από τις 5 εβδομάδες.

Ο αριθμός των εμβρύων. Το υπερηχογράφημα δείχνει αν κυοφορείτε ένα, δύο ή περισσότερα έμβρυα.

Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Περίπου την 6η εβδομάδα ,με τη χρήση διακολπικού υπερηχογραφήματος, θα μπορείτε να δείτε την καρδιά του εμβρύου να πάλλεται από την οθόνη . Τότε ο κίνδυνος αποβολής του κυήματος περιορίζεται σημαντικά. Πριν από την 6η εβδομάδα , το έμβρυο μπορεί να μην είναι ορατό και να φαίνεται μόνον ο σάκος κύησης που περιβάλλει το κύημα.

Η ηλικία κύησης. Στις πρώτες εβδομάδες της κύησης, η ηλικία του εμβρύου προσδιορίζεται με βάση τη διάμετρο του σάκου κύησης ενώ μετά την υπερηχογραφική απεικόνιση του εμβρυϊκού πόλου , η εκτίμηση της ηλικίας κύησης γίνεται με μέτρηση του κεφαλουραίου μήκους (CRL). Το υπερηχογράφημα στο πρώτο τρίμηνο είναι πιο ακριβές όσον αφορά τον καθορισμό της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού.

Η ανατομία της μήτρας και των εξαρτημάτων. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει το σχήμα της μήτρας και τη κατάσταση του τραχήλου. Μπορεί επίσης να εντοπίσει την παρουσία ινομυωμάτων και αν διαπιστωθεί ινομύωμα θα πρέπει να καταγραφεί το μέγεθος , η θέση και η υφή του. Τα ινομυώματα είναι συνήθεις, καλοήθεις διογκώσεις του μυός της μήτρας και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Τέλος, το υπερηχογράφημα μπορεί να αποκαλύψει αν οι ωοθήκες είναι φυσιολογικές. Μερικές φορές, διακρίνεται μια μικρή κύστη ,που ονομάζεται κύστη του ωχρού σωματίου , και δημιουργείται στο σημείο όπου απελευθερώθηκε το ωάριο από την ωοθήκη ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σταδιακά εξαφανίζεται .

Υπερηχογράφημα Αυχενικής ΔιαφάνειαςΗ αυχενική διαφάνεια είναι η σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης και πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας. Αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για τις συνηθέστερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down (ή μογγολισμό-Τρισωμία 21), Edwards( Τρισωμία 18) και Patau (Τρισωμία 13).

Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται διακοιλιακά ενώ η έγκυος είναι ξαπλωμένη και δεν πονάει. Καθοριστικό ρόλο για την εξέταση παίζει η θέση και η στάση του εμβρύου. Η θέση στην οποία πρέπει να βρίσκεται το έμβρυο, για να ληφθούν αξιόπιστες μετρήσεις αυχενικής διαφάνειας, είναι ανάσκελα με το κεφάλι σε ουδέτερη θέση, δηλαδή να μην είναι σε κάμψη ή σε έκταση, ώστε να ληφθεί μια επιμήκης τομή του προφίλ του εμβρύου.

Αν ο γιατρός δεν μπορεί να προχωρήσει σε αξιόπιστες μετρήσεις, εξαιτίας της θέσης του εμβρύου, τότε η εξέταση ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας της εξέτασης είναι περίπου 45 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αυχενικής διαφάνειας γίνεται μέτρηση του υγρού που υπάρχει στον αυχένα του εμβρύου(αυχενική διαφάνεια) και εκτιμάται η παρουσία ρινικού οστού(καθώς η απουσία ρινικού οστού συσχετίζεται με το σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες). Όσο πιο μεγάλη είναι η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι το πάχος της αυχενικής διαφάνειας αυξάνεται με το κεφαλουραίου μήκος του εμβρύου και γι’ αυτό το λόγο για να εκτιμηθεί εάν η αυχενική διαφάνεια είναι αυξημένη ή όχι ,πρέπει να συνυπολογίζεται η ηλικία της κύησης στην οποία έγινε το υπερηχογράφημα. Αυξημένος κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, σε έμβρυο με μήκος 45-84 χιλιοστά κατά την 11-14 εβδομάδας κύησης, υπάρχει στην περίπτωση που η αυχενική διαφάνεια είναι μεγαλύτερη από 3,5 χιλιοστά.

Τέλος, η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας είναι πιο αξιόπιστη και μεγαλύτερης ακρίβειας όταν τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος συνδυάζονται με την μέτρηση δύο ορμονών στο αίμα της μητέρας την β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και την άλφα πρωτεΐνη (PAPP-A) και ο συνδυασμός αυτός θεωρείται η καλύτερη μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες .

Υπερηχογράφημα Β επιπέδου

Το υπερηχογράφημα αυτό πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, από την 20η έως την 23η εβδομάδα κύησης. Πρόκειται για μια εξέταση που επιτρέπει την λεπτομερή μελέτη της ανατομίας του εμβρύου, αφού το έμβρυο εξετάζεται κυριολεκτικά «από την κορυφή ως τα νύχια» . Κατά την διάρκεια του υπερηχογραφήματος ,εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με την ανατομία του εμβρύου , προσδιορίζεται επίσης η θέση του πλακούντα ,η ποσότητα του αμνιακού υγρού ενώ ελέγχεται και το μήκος του τραχήλου.

Το υπερηχογράφημα Β επιπέδου γίνεται διακοιλιακά ,διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά ενώ και εδώ καθοριστικό ρόλο παίζει η θέση του εμβρύου. Η επιθυμητή θέση του εμβρύου μπορεί να είναι είτε ανάσκελα είτε μπρούμυτα, ανάλογα με το τι θέλει ο γιατρός να μελετήσει κάθε φορά.

Αρχικά, μελετάται η ανάπτυξη του εμβρύου με τον γιατρό να εξετάζει την καρδιακή του συχνότητα ,τις κινήσεις του , την ποσότητα του αμνιακού υγρού , την θέση και τον βαθμό ωριμότητας του πλακούντα.

Στη συνέχεια ακολουθεί ο λεπτομερής έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου που περιλαμβάνει:

• την κεφαλή και τον εγκέφαλο ( απεικόνιση των θαλάμων, των εγκεφαλικών ημισφαιρίων κλπ. )

• το πρόσωπο( χείλη, στόμα , μύτη, οφθαλμικοί κόγχοι και αυτιά)

• τον αυχένα και το πάχος του δέρματος πίσω από τον αυχένα (αυχενική πτυχή)

• τη σπονδυλική στήλη

• το θώρακα και τους πνεύμονες

• την καρδιά

• την κοιλιά (στομάχι , ήπαρ, σπλήνας , χοληδόχος κύστη, έντερο )

• το ουροποιητικό σύστημα ( νεφροί, ουροδόχος κύστη)

• τα γεννητικά όργανα

• τα άνω και κάτω άκρα

• τον ομφάλιο λώρο του εμβρύου και τον αριθμό των αγγείων του.

Επίσης σε αυτή την εβδομάδα κύησης γίνεται και εξέταση του μήκους του τραχήλου της μήτρας με διακολπικό υπερηχογράφημα. Η υπερηχογραφική μέτρηση του μήκους τραχήλου επιτρέπει την αναγνώριση των γυναικών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού εκτιμάται η πιθανότητα που υπάρχει η έγκυος να έχει πρόωρο τοκετό.

Όσο μικρότερο είναι το μήκος του τραχήλου , τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό.

Τέλος, το υπερηχογράφημα μπορεί να μας αποκαλύψει το φύλο του εμβρύου αν και εφόσον το ζευγάρι επιθυμεί να μάθει.

Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης-DopplerΤο υπερηχογράφημα ανάπτυξης ή Doppler πραγματοποιείται στην εγκυμοσύνη συνήθως μεταξύ των 32 και των 34 εβδομάδων (ή νωρίτερα αν κριθεί απαραίτητο) και δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη και την καλή κατάσταση του εμβρύου. Αποτελεί έμμεση ένδειξη για τη λειτουργία του πλακούντα και χρησιμεύει στην ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση της παροχής του αίματος στα αγγεία της μήτρας ,του πλακούντα και του εμβρύου. Μειωμένη παροχή αίματος αντιστοιχεί σε μειωμένη παροχή θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου προς το έμβρυο ,με αποτέλεσμα μικρά σε βάρος έμβρυα ή έμβρυα με υπολειπόμενη ανάπτυξη. Κατά την διάρκεια της εξέτασης Doppler ελέγχονται κυρίως οι περιφερικές αγγειακές αντιστάσεις, η ροή στην ομφαλική αρτηρία και στην μέση εγκεφαλική αρτηρία.

Ανεπαρκής λειτουργία του πλακούντα , λόγω εμφράκτων ή αγγειόσπασμου, αυξάνει τις αντιστάσεις και μειώνει τη ροή αίματος μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Μείωση λοιπόν την ταχύτητας ροής του αίματος στην ομφαλική αρτηρία είναι πιθανό να σημαίνει λειτουργική ανεπάρκεια του πλακούντα.

Η εξέταση Doppler λοιπόν έχει την ικανότητα να αναδείξει αλλαγές στην ανάπτυξη του εμβρύου, στο βάρος του, στη ποσότητα του αμνιακού υγρού και στην λειτουργία του πλακούντα με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση τυχόν προβλημάτων ή παθολογικών καταστάσεων και την κατάλληλη παρέμβαση του θεράποντος ιατρού ,όταν κριθεί απαραίτητο. Τέτοιες παθολογικές καταστάσεις είναι η υπέρταση , η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου και το ολιγάμνιο ( όταν το αμνιακό υγρό είναι λιγότερο από όσο πρέπει) ,όπου σε αυτές τις καταστάσεις παρατηρούνται από πολύ νωρίς στη κύηση μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος και κρίνεται απαραίτητο ο έλεγχος με την εξέταση Doppler να γίνει νωρίτερα από τις 32 εβδομάδες και συχνότερα μέχρι το τέλος της κύησης.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας