Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπησηΗ κολποσκόπηση είναι μία εξέταση που πραγματοποιείται μετά από ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή κλινικά ύποπτο τράχηλο . Περιλαμβάνει το συστηματικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας , καθώς και ολόκληρου του γεννητικού συστήματος και αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που επιτρέπει τον έλεγχο του τραχηλικού επιθηλίου. Γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου και αφού επαλειφθεί η περιοχή του τραχήλου και του κόλπου με ειδική χημική ουσία(διάλυμα οξικού οξέος), παρατηρούνται οι περιοχές όπου υπάρχει βλάβη καθορίζοντας την θέση και την έκταση της. Έτσι βεβαιώνεται με ακρίβεια η διάγνωση και ακολουθείται η απαραίτητη θεραπεία. Επίσης με την βοήθεια της κολποσκόπησης μπορεί να γίνει η λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές.

Πονάει η κολποσκόπηση;Είναι μία ανώδυνη διαδικασία και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να παραπονεθεί για ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου λόγω του διαλύματος οξικού οξέος με το οποίο γίνεται η επάλειψη του τραχήλου.

Πως γίνεται η εξέτασηΗ γυναίκα κάθεται στη γυναικολογική καρέκλα σε θέση γυναικολογικής εξέτασης.

Μετά την μακροσκοπική επισκόπηση του αιδοίου επιλέγεται ο κατάλληλος κολποδιαστολέας. Το κολποσκόπιο βρίσκεται έξω από τον κόλπο και παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης και φωτισμού της περιοχής ή των περιοχών του επιθηλίου που θέλουμε να εξετάσουμε.

Αρχικά ο τράχηλος καθαρίζεται από την τραχηλική βλέννη, το αίμα και τις κολπικές εκκρίσεις με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια χρησιμοποιείται διάλυμα οξικού οξέος με το οποίο γίνεται η επάλειψη του τραχήλου. Το διάλυμα οξικού οξέος αναδεικνύει λευκές περιοχές που αντιστοιχούν στις παθολογικές περιοχές του τραχήλου.

Οι διάφορες μεταβολές της αγγείωσης αντιστοιχούν σε βλάβες του τραχηλικού επιθηλίου και δίνουν κολποσκοπικά την εμφάνιση “μωσαϊκού” ,”διάστιξης” και “ άτυπων αγγείων”.
Ένα επίσης από τα βασικότερα στάδια της διαδικασίας είναι η αναγνώριση της ζώνης μετάπλασης καθώς είναι η περιοχή όπου εντοπίζονται όλες οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας.

Τέλος γίνεται επάλειψη του τραχήλου με ιωδιούχο διάλυμα (lugol) που προκαλεί χαρακτηριστική σκούρα καφέ απόχρωση του φυσιολογικού επιθηλίου του τραχήλου. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυσιολογικό πλακώδες επιθήλιο είναι πλούσιο σε γλυκογόνο και γι’ αυτό χρωματίζεται με σκούρο καφέ χρώμα. Αντιθέτως, το παθολογικό επιθήλιο, το οποίο είναι πτωχό σε γλυκογόνο δεν προσλαμβάνει χρώμα μετά την επάλειψη με ιωδιούχο διάλυμα.

Στα πλαίσια της εξέτασης μπορεί ο κολποσκόπος ιατρός να κρίνει απαραίτητο τη λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές.

Πότε γίνεται η κολποσκόπησηΗ κολποσκόπηση χρησιμοποιείται:

• για διερεύνηση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου
• για την αναγνώριση ή αποκλεισμού διηθητικής νόσου
• για το σχεδιασμό και την ακριβή εκτέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας
• για παρακολούθηση γυναικών με δυσπλασίες του τραχήλου και καθορισμού της εξέλιξης ή της υποστροφής της νόσου

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας