Εξετάσεις Εγκυμοσύνης

εξετάσεις εγκυμοσύνης

Ο ύψιστος στόχος κάθε προγράμματος ιατρικής φροντίδας είναι η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης για τη μητέρα και το μωρό ,όπως και η επιτυχής γέννηση μια νέας ζωής. Όταν η γυναίκα είναι υγιής , οι πιθανότητες να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό ξεπερνούν το 95%. Αυτός, βέβαια, δεν είναι λόγος να αποφύγετε τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους ,καθώς έχει αποδειχτεί πως υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού και στην ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας.

Η πρώτη σας επίσκεψη, που γίνεται μεταξύ της 6ης και 8ης εβδομάδας, θα είναι για την επιβεβαίωση της κατάστασης της εγκυμοσύνης. Κατόπιν ,στις προγραμματισμένες επισκέψεις που θα κάνετε κατά τις επόμενες εβδομάδες , θα υποβληθείτε σε πλήρη ιατρικό έλεγχο (Εξετάσεις Εγκυμοσύνης). Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και υπερηχογραφικό έλεγχο.

Πρώτη επίσκεψη

Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου (Τ.Ε.Ρ.) και διαρκεί σαράντα εβδομάδες. Χωρίζεται σε τρία άνισα τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί έως την δωδέκατη εβδομάδα. Το δεύτερο τρίμηνο διαρκεί από την δωδέκατη εβδομάδα έως την εικοστή τέταρτη.Το τρίτο τρίμηνο που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια ξεκινά από την εικοστή τέταρτη εβδομάδα και διαρκεί έως τον τοκετό. Η πρώτη επίσκεψη γίνεται μετά την έκτη εβδομάδα,δηλ. όταν έχουμε 15 ημέρες καθυστέρηση της περιόδου.


Ιστορικό

Στην πρώτη επίσκεψη θα ληφθεί ένα πλήρες και λεπτομερές ιστορικό. Θα ερωτηθείτε για κληρονομικές ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν σε εσάς ή στον σύντροφό σας καθώς και τις οικογένειές σας. Για ασθένειες που έχετε περάσει στο παρελθόν ή πάσχετε, καθώς και φαρμακευτικές αγωγές που δίνονταν πριν την εγκυμοσύνη.Θα ερωτηθείτε για την περίοδο, τη διάρκεια, τα προβλήματά της, την πρώτη επαφή, τους συντρόφους, τη συχνότητα των επαφών και για τυχόν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που πιθανόν έχετε περάσει στο παρελθόν. Για την αντισύλληψη που λαμβάνατε, για προηγούμενες εγκυμοσύνες ή διακοπές αυτών.Τέλος, γυναικολογικές επεμβάσεις, καθώς επίσης και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε περίπτωση που δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη θα ερωτηθείτε για τη διάρκεια της προηγούμενης εγκυμοσύνης ή των προηγούμενων, καθώς επίσης για την έκβαση και το βάρος των προηγούμενων παιδιών.


Φυσική εξέταση

Σε κάθε επίσκεψη εξετάζονται τα άκρα για κιρσούς και πρηξίματα. Μια ελαφρά διόγκωση όσο προχωράει η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική, λόγω της κατακράτησης των υγρών, αλλά το υπερβολικό πρήξιμο είναι ένδειξη προεκλαμψίας στο τρίτο συνήθως τρίμηνο.Θα γίνεται ψηλάφηση των μαστών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν όγκοι. Θα μετρηθεί το βάρος και η πίεση.


Γυναικολογική εξέταση

Κατά τη γυναικολογική εξέταση θα γίνει επισκόπηση του κόλπου για να διαπιστωθούν τυχόν ανατομικές ανωμαλίες του κόλπου ή του τραχήλου. Η εξέταση γίνεται πάντα με τη δέουσα προσοχή λόγω της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τεστ ΠΑΠ για περισσότερο από ένα χρόνο θα γίνει το τεστ.
Το τεστ ΠΑΠ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να ξέρουμε την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας στην αρχή της εγκυμοσύνης, αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μεγάλη αύξηση των ορμονών μπορεί να διαφοροποιήσει την κατάσταση του τραχήλου γρηγορότερα από το συνηθισμένο.


Μέτρηση βάρους

Στη πρώτη επίσκεψη θα καταγραφεί το βάρος της εγκύου, η οποία θα ζυγίζεται σε κάθε επίσκεψη για να ελεγχθεί αν συμβαδίζει με την εβδομάδα εγκυμοσύνης που διανύει. Η συνολική αύξηση βάρους πρέπει να είναι 9-12 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη.Μια μικρή απώλεια βάρους κατά το πρώτο τρίμηνο είναι φυσιολογική, λόγω της πρωινής αδιαθεσίας και των εμετών (υπερέμεση κύησης). Μια όμως αύξηση μεγαλύτερη από το φυσιολογικό θα πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή σε ότι αφορά τη διατροφή.Μια απότομη αύξηση μπορεί να είναι ένδειξη προεκλαμψίας. Η μεγάλη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη δημιουργεί έμβρυα μεγαλύτερα από το σωματότυπο της γυναίκας και δυσαναλογία κατά τον τοκετό. Η δυσαναλογία (μεγάλο έμβρυο σε σχέση με την λεκάνη της εγκύου) οδηγεί σε καισαρική τομή.Η μεγάλη αύξηση βάρους ενοχοποιείται και για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στην εγκυμοσύνη, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη


ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ



Ο προγεννητικός ελεγχος αφορά το σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή όταν ένα ζευγάρι σκέφτεται να τεκνοποίησει.Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κύριως για την ασφάλεια του παιδιού.Στον έλεγχο αυτό περιλαμβάνονται εξετάσεις που δείχνουν την γενική κατάσταση της υγείας της μητέρας και σκοπός είναι ο εντοπισμός προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους.
Ο προγεννητικός ελεγχος γίνεται ανώδυνα με αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων και είναι ουσιαστικά προληπτικές εξετάσεις που αποσκοπούν να διαγνώσουν έγκαιρα κάποιο πρόβλημα στην υγεία της γυναίκας.
Παρακάτω αναφέρονται οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου:

1.ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η εξέταση αυτή ελέγχει τα επίπεδα κάθε είδους κυττάρων που υπάρχουν στο αίμα (ερυθρά αιμοσφαίρια ,λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, αιματοκρίτη κλπ.)και αποκαλύπτει πολλά για την υγεία της εγκύου όπως την πιθανή ύπαρξη αναιμίας ή κάποια άλλης πάθησης του αίματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά ,καθώς τα χαμηλά επίπεδα αυτών σχετίζονται με αναιμία. Εάν έχετε αναιμία, για παράδειγμα, και το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, ιδίως της αιμοσφαιρίνης, είναι χαμηλό τότε θα χρειαστεί να σας χορηγηθούν συμπληρώματα σιδήρου. Ο υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων αποτελεί ένδειξη λοίμωξης ενώ τα αιμοπετάλια μας δίνουν πληροφορίες για την πήξη του αίματος.

2.ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ

Οι αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να σημαίνουν ότι είστε περισσότερο ευάλωτες σε λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διάγνωση και αντιμετώπιση της λοίμωξης κατά την εγκυμοσύνη είναι επιβεβλημένες καθώς αυτού του τύπου οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Για να αποκλειστεί λοιπόν το ενδεχόμενο κάποιας λοίμωξης θα πρέπει καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να δίνετε δείγμα από τα ούρα σας.

3.ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σακχαρο: Αρκετά σημαντική εξέταση που δείχνει την υπάρξη ή την προδιάθεση για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.Αν παρατηρηθεί αύξηση του σακχάρου στην αρχή της εγκυμοσύνης τότε θα γίνεται συχνότερα αυτή η εξέταση.Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης γίνεται το τεστ ανοχής γλυκόζης(καμπύλη σακχάρου) που αποτελεί τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη κύησης ,δηλαδή τον τύπο διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ουρία:Ο προσδιορισμός της ουρίας στο αίμα είναι μια εξέταση για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών.
Σίδηρος ορού και Φερριτίνη:Η φερριτίνη εκφράζει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό.Ανάλογα με τα επίπεδα φερριτίνης που υπάρχουν στη μέλλουσα μητέρα θα αποφασισθεί η ποσότητα των συμπληρωμάτων διατροφής που θα πρέπει να λάβει την περίοδο της κύησης.

4.ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ RHESUS:

Η εξέταση αυτή μας δείχνει την ομάδα αίματος και τον παράγοντα Rhesus. Ο παράγοντας Rhesus μας ενδιαφέρει πολύ στην εγκυμοσύνη αυτό γιατί ,αν το ρέζους του μωρού είναι θετικό και το ρέζους της μητέρας αρνητικό, είναι πολύ πιθανόν να αναπτυχθούν αντισώματα κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων του μωρού. Εάν η γυναίκα ξαναμείνει έγκυος και το μωρό έχει ρέζους θετικό ,τα αντισώματα που είχε αναπτύξει η μητέρα στην πρώτη εγκυμοσύνη θα καταστρέψουν τα αιμοσφαίρια του μωρού. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού καθώς αναπτύσσει μια μορφή αναιμίας. Στις μητέρες με ρέζους αρνητικό χορηγούνται ενέσεις αντί-D ρέζους ανοσοσφαιρίνης, που προλαμβάνει την ανάπτυξη αντισωμάτων που επιτίθενται στα αιμοσφαίρια του μωρού. Τέλος η γνώση της ομάδας αίματος είναι σημαντική σε περίπτωση που χρειάζεται μετάγγιση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

5.ΈΜΜΕΣΗ COOMBS

Eίναι μια διαγνωστική εξέταση για την ανεύρεση αιτίας αναιμίας του εμβρύου. Στην εγκυμοσύνη η αιμολυτική αναιμία του εμβρύου προκαλείται από μητρικά αντισώματα κατά την ευαισθητοποίηση της μητέρας στον παράγοντα ρέζους(Rh).O στόχος της έμμεσης Coomb’s είναι για να διαπιστωθεί η ευαισθητοποίηση της μητέρας και η παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο έμβρυο που κυοφορεί.

6.ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ

Η ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης είναι μία εξέταση που γίνεται για την δίαγνωση αιμοσφαιρινοπαθειών και μετράει διάφορα είδη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Δείχνει εάν η γυναίκα είναι φορέας του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας ή άλλης αναιμίας.Σε περίπτωση που η εξέταση είναι θετική πρέπει να ελέγχθει και ο πατέρας για να διαπιστώθει έαν είναι και ο ίδιος φορέας.Αν έχουμε δύο θετικά αποτελέσματα πρέπει να ελεγχθεί το έμβρυο για ύπαρξη μεσογειακής ή αλλη αναιμίας με περαιτέρω εξετάσεις.

7.ΤΕΣΤ ΔΡΕΠΑΝΩΣΕΩΣ

Με αυτή την εξέταση, που γίνεται με αιματολογικό έλεγχο, διερευνάται η ύπαρξη δρεπανοκυτταρικής νόσου. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική ασθένεια. Αν κληρονομηθεί το γονίδιο από τον έναν γονέα δεν υπάρχει σοβαρή επίπτωση στην υγεία, αν όμως κληρονομηθεί παθολογικό γονίδιο και από τους δύο γονείς , τότε η έγκυος χρειάζεται στενή παρακολούθηση καθώς στην κύηση η αναιμία επιδεινώνεται. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία δημιουργεί πόνο στις αρθρώσεις και αναιμία που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Οι κοινές επιπλοκές περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις , δύσπνοια, πόνους στο θώρακα και πνευμονία για τη μητέρα , καθώς και υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου και πρόωρο τοκετό.

8.ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στις εξετάσεις της εγκύου συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα για τυχόν ύπαρξη υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να υπολειτουργεί ή να υπερλειτουργεί, και οι δύο περιπτώσεις ,που είναι δυσμενείς για την υγεία, μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη. Αν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά , θα πρέπει να λάβετε φαρμακευτική αγωγή για να επανέρθει σε ισορροπία η λειτουργία του αδένα. Η έγκαιρη διάγνωση δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα θα οδηγήσει την έγκυο άμεσα στον ειδικό εξασφαλίζοντας την καλή συνέχεια της εγκυμοσύνης. Στις έγκυες και ιδιαιτέρως σε αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας επιβάλλεται ο έλεγχος , διότι έχει ενοχοποιηθεί για αυτόματες αποβολές.

9.ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Έλεγχος για τοξόπλασμα: Η εξέταση έχει ως στόχο να διαπιστωθεί έαν η μέλλουσα μαμά έχει αντισώματα του τοξοπλάσματος ή όχι. Η λοίμωξη αυτή επηρεάζει σοβαρά το έμβρυο. Μεταδίδεται από την επαφή με αδέσποτες γάτες καθώς και μέσω των κρεάτων που δεν είναι καλοψημένα και των λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά. Αν μολυνθεί η έγκυος, η πιθανότητα , να μεταδώσει τη μόλυνση στο μωρό όπως και το μέγεθος των επιπτώσεων εξαρτάται κατά πολύ από το χρόνο που έγινε η επιμόλυνση. Σε περίπτωση που η εξέταση δείξει ότι έχετε τοξοπλάσμωση ίσως χρειαστεί να σας χορηγηθούν κάποια αντιβιοτικά για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο , ή να κάνετε αμνιοπαρακέντηση στο δεύτερο τρίμηνο για να ελεγχθεί αν έχει μεταδοθεί στο μωρό η μόλυνση .

Έλεγχος για ερυθρά: Η εξέταση έχει στόχο να διαπιστώσει άν η έγκυος έχει αντισώματα κατά της ερυθράς. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ανοσία στην νόσο, είτε λόγω εμβολιασμού ,είτε γιατί την είχαν περάσει στην παιδική ηλικία και ενώ θεωρείται μια ελαφρά λοιμώδης νόσος υπό φυσιολογικές συνθήκες , στην περίοδο της εγκυμοσύνης προκαλεί εκτεταμένες βλάβες στο έμβρυο, σχεδόν σε κάθε όργανό του. Ειδικότερα , μπορεί να προκαλέσει κώφωση ,τύφλωση, εγκεφαλίτιδα και καρδιοπάθειες. Αν δεν έχετε ανοσία , θα πρέπει να εμβολιαστείτε προτού μείνετε έγκυος και να περιμένετε τρείς μήνες προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης. Αν προσβληθείτε από ερυθρά στην εγκυμοσύνη ,ο κίνδυνος για το έμβρυο εξαρτάται από το χρόνο μόλυνσης σας. Αν συμβεί στο πρώτο τρίμηνο συνήθως συστήνεται διακοπή της κύησης.

Έλεγχος για κυτταρομεγαλοϊό(CMV): Ο κυτταρομεγαλοϊός, μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών, είναι μια συνήθης συγγενής λοίμωξη , που μεταδίδεται με τα υγρά του σώματος (σάλια , κόπρανα και ούρα). Η μόλυνση από κυτταρομεγαλοϊό στην εγκυμοσύνη προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο όπως σοβαρές αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες , κώφωση και τύφλωση. Ο κίνδυνος μόλυνσης με κυτταρομεγαλοϊό μπορεί να προληφθεί με συχνό πλύσιμο των χεριών , έπειτα από σίελα κα ούρα μικρών παιδιών.

Έλεγχος για ηπατίτιδες: Η εξέταση έχει στόχο να διαπιστώσει αν η έγκυος έχει μολυνθεί απο τον ιό της ηπατίτιδας Β, με ανίχνευση του αυστραλιανού αντιγόνου ,καθώς και για την ύπαρξη αντισωμάτων για την ηπατιτίδα C.Σε περίπτωση που η έγκυος πάσχει απο ηπατίτιδα λάμβανούμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός στο έμβρυο, ενώ η μετάδοση του ιού στο μωρό κατά τον τοκετό μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό του νεογνό αμέσως μετά τη γέννηση.

Έλεγχος για σύφιλη:Ελέγχεται τύχον λοίμωξη απο το βακτήριο της σύφιλης(treponema pallidum). Αν και η σύφιλη είναι πολύ σπάνια στις ημέρες μας , υπάρχει ακόμα πιθανότητα να έχετε προσβληθεί εν αγνοία σας στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό η εξέταση για σύφιλη συνηθίζεται στην εγκυμοσύνη. Το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό σας από την αρχή της εγκυμοσύνης και υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει παραμορφώσεις στο πρόσωπο και νοητική υστέρηση στο μωρό. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα ,αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Έλεγχος για HIV I & II: πρόκειται για τον ιό HIV που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Αν η μητέρα έχει μολυνθεί από τον ιό, είναι δηλαδή HIV θετική, υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό στο μωρό και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται εξειδικευμένη αγωγή. Η θεραπεία στηρίζεται σε φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού.

10.ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ:

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη συχνά ενισχύουν την παραγωγή μικροοργανισμών στον κόλπο γι’ αυτό η μικροσκοπική εξέταση και η καλλιέργεια κολπικού υγρού είναι από τις σημαντικές εξετάσεις που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της κύησης ανάλογα με τις ενδείξεις και την πιθανή συμπτωματολογία της εγκύου. Η παρουσία μικροοργανισμών, χωρίς αυτοί να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη όπως ρήξη υμένων, πρόωρο τοκετό και μόλυνση του εμβρύου. Η καλλιέργεια κολπικού υγρού γίνεται πάντα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης καθώς και στον τέλος του τρίτου τριμήνου.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας