Tέστ Παπ - Thin Prep

Εξέταση Tέστ Παπ - Thin Prep

Η εξέταση τεστ Παπανικολάου αποτελεί ίσως την πιο φημισμένη εξέταση πρόληψης στην ιατρική και όχι άδικα, δεδομένου ότι η συμβολή του στη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας είναι τεράστια.

Πως γίνεται η λήψη του τεστ ΠαπανικολάουΗ γυναίκα κάθεται στη γυναικολογική καρέκλα σε θέση γυναικολογικής εξέτασης .Μετά την μακροσκοπική επισκόπηση του αιδοίου επιλέγεται ο κατάλληλος κολποδιαστολέας. Χρησιμοποιώντας μια ειδική σπάτουλα λαμβάνονται κύτταρα από το μέσα τμήμα του κόλπου και από το τμήμα του τραχήλου που προβάλλει εντός του κόλπου, ενώ με ένα βουρτσάκι λαμβάνονται κύτταρα από το κανάλι του τραχήλου. Τα κύτταρα που έχουν ληφθεί εξετάζονται στη συνέχεια από τον κυτταρολόγο. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν στοιχεία φλεγμονής όπως για παράδειγμα τριχομονάδες ή άλλοι μικροοργανισμοί και, το σπουδαιότερο να ανιχνευτούν ανώμαλα κύτταρα ,τα οποία, εφόσον δε θεραπευτούν ,ενδέχεται να εξελιχθούν έπειτα από χρόνια σε κακοήθεια, όπως και κύτταρα μολυσμένα από ιούς με πιθανή καρκινογενετική δράση( ιοί HPV).

Πονάει το Tέστ Παπ ;Πρόκειται για μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση.

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠαπανικολάουΤο τεστ Παπανικολάου πρέπει να ξεκινάει ένα χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας και μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Σε περίπτωση που είναι φυσιολογικό ,πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αν όμως διαπιστωθεί κάποια ανωμαλία, τότε συνήθως ακολουθεί η κολποσκόπηση και ο γυναικολόγος θα συστήσει κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ Παπανικολάου.

Σε γυναίκες στη λοχεία η λήψη του τεστ Παπανικολάου ενδείκνυται 6 έως 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό για λόγους που σχετίζονται με την ιστολογική αναδόμηση του τραχήλου.

Ποια προετοιμασία χρειάζεταιΑπαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοπιστία των ευρημάτων είναι :

• Το τεστ Παπανικολάου δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως(περίοδο).
• Τις τελευταίες 48 ώρες πριν τη λήψη του τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις, τη χρήση κολπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ,ενώ το βράδυ της προηγούμενης μέρας πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή.

Γιατί πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στηρίζεται στο τεστ Παπανικολάου. Αν και η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου έχει περιοριστεί σημαντικά στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της συστηματικής εφαρμογής του τεστ Παπανικολάου ,εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρότατο γυναικολογικό πρόβλημα. Η πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας προκαρκινικής αλλοίωσης στον τράχηλο δίνεται με το τεστ Παπανικολάου κατά το οποίο αποκαλύπτεται κάποιος βαθμός κυτταρικής ανωμαλίας και εδώ φαίνεται και η τεράστια διαγνωστική αξία του τεστ.

Τι προκαλεί τις αλλοιώσεις που μπορεί να ανιχνευτούν στο τεστ ΠαπανικολάουΟ κυριότερος παράγοντας που αποδεδειγμένα έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου αλλά και την ανάπτυξη προκαρκινικών και καρκινικών καταστάσεων του τραχήλου είναι ο ιός HPV. Ορισμένοι μάλιστα τύποι του ιού αυτού , όπως ο HPV -16 και ο HPV -18 ,θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι για να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ο ιός μολύνει τα κύτταρα του τραχήλου και ύστερα από ένα σιωπηλό στάδιο αρχίζει τη δράση του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανωμαλία των κυττάρων και την επιρρέπειά τους σε κακοήθη εξαλλαγή, ιδίως και αν επιδράσουν και άλλοι καρκινογενετικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα.

Πως αντιμετωπίζεται ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ ΠαπανικολάουΗ επόμενη ενέργεια μετά από ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου είναι να γίνει έλεγχος με κολποσκόπηση. Ο κολποσκοπικός έλεγχος έχει σκοπό να καθορίσει τη θέση και την έκταση της βλάβης και ανάλογα με τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης μπορεί να συσταθεί είτε επανάληψη του τεστ Παπανικολάου σε 6 μήνες είτε λήψη βιοψίας ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια η βαρύτητα της αλλοίωσης και να σχεδιαστεί το πλάνο αντιμετώπισης.

• Αν η βιοψία είναι αρνητική για οποιαδήποτε αλλοίωση ,προτείνεται η παρακολούθηση της γυναίκας με τεστ Παπανικολάου ανά 6 μήνες. Αν και τα δύο επόμενα τεστ είναι αρνητικά , η γυναίκα επαναλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου ανά έτος

• Αν η βιοψία δείξει απλή λοίμωξη HPV ή CIN -1, προτείνεται παρακολούθηση με τεστ Παπανικολάου ανά 6 μήνες. Αν και στα επόμενα δύο τεστ οι αλλοιώσεις παραμένουν , η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια από τις διαθέσιμες μεθόδους «καταστροφής». Η πιο αποτελεσματική από τις μεθόδους της κατηγορίας αυτής είναι η εφαρμογή laser

• Αν η βιοψία δείξει βλάβες CIN-2 ή CIN-3 απαιτείται η εφαρμογή μιας από τις «αφαιρετικές» μεθόδους( αφαιρείται τμήμα του τραχήλου που περιλαμβάνει τη βλάβη). Τέτοιες μέθοδοι είναι η κωνοειδής εκτομή (κόβεται ένα κώνος από τον τράχηλο) , η εκτομή με χρήση μια ειδικής αγκύλης διαθερμίας ( LLETZ) και τέλος, η υστερεκτομία , δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας , η οποία ως μέθοδος προτιμάται σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες.

Κυτταρολογία υγρής φάσης(Thin prep)Η κυτταρολογία υγρής φάσης(thin prep) είναι μία άλλη μέθοδος εξέτασης κυττάρων του τραχήλου ,η οποία επιτρέπει τη διάγνωση οποιασδήποτε ανωμαλίας με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια.

Με τη μέθοδο αυτή το κυτταρικό υλικό από τον τράχηλο ξεπλένεται μέσα σε ειδικό υγρό , και έτσι συλλέγεται όλο το κυτταρικό υλικό που λαμβάνεται κατά την εξέταση.

Αντίθετα στο απλό τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται μόνο το κυτταρικό υλικό που επιστρώνεται.

Η κυτταρολογία υγρής φάσης (Thin prep) αυξάνει τη συχνότητα ανίχνευσης των χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακών βλαβών (LSIL) πάνω από 70% και των υψηλών βαθμού ενδοεπιθηλιακών βλαβών πάνω από 100%.

Με αυτή την τεχνική ,τα κύτταρα δεν επικαλύπτονται από αίμα ή βλέννα και έτσι το δείγμα είναι ευκολότερο να εξεταστεί στο εργαστήριο.
Τέλος η μέθοδος αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τυποποίηση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV) ,δηλαδή να ανιχνευτεί ο τύπος του ιού HPV .

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας