Καισαρική Τομή

καισαρική τομή - Δρ Χριστάκης Δημήτριος

Σε μερικές περιπτώσεις ο τοκετός αντενδείκνυται για την μητέρα ή το παιδί. Τότε επιβάλλεται η καισαρική, μια χειρουργική τομή στα τοιχώματα της κοιλιάς και της μήτρας και γίνεται προγραμματισμένα. Άλλοτε πάλι επείγουσες καταστάσεις επιβάλλουν επείγουσα καισαρική.


Πότε επιλέγεται η καισαρικήΗ καισαρική κρίνεται απαραίτητη αν το παιδί έχει ανώμαλη προβολή ή αν το έμβρυο αναμένεται υπερβολικά μεγάλο και δεν μπορεί να διέλθει από την λεκάνη της γυναίκας, μια κατάσταση που καλείται κεφαλοπυελική δυσαναλογία. Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε καισαρική τομή είναι όταν σταματούν οι συστολές της μήτρας, αναστέλλεται η διαστολή του τραχήλου ή δεν επιτυγχάνεται η κάθοδος του εμβρύου. Η καισαρική τομή επιλέγεται επίσης σε μωρά που κινδυνεύουν να τραυματιστούν από την διαδικασία του τοκετού, όπως τα πολύ πρόωρα ή αυτά που έχουν καταπονηθεί. Επείγουσα καισαρική μπορεί να γίνει και όταν υπάρχει κάποια σοβαρή πάθηση , όπως προεκλαμψία που απαιτεί άμεσο τοκετό.


Τι συμβαίνει στη καισαρικήΤο προηγούμενο βράδυ από την καισαρική ,δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε, τουλάχιστον για οκτώ ώρες. Έτσι αποφεύγονται τυχόν επιπλοκές στην αναισθησία.

Θα σας επιτραπεί να μπείτε στο μαιευτήριο δύο ώρες πριν την επέμβαση.

Πριν από την επέμβαση θα σας τοποθετήσουν ενδοφλέβιο καθετήρα στο χέρι σας με ορό για να παίρνετε τα απαραίτητα υγρά και καθετήρα στην ουροδόχο κύστη για να παροχετεύονται τα ούρα κατά τη διάρκεια της καισαρικής και για μερικές ώρες μετά.

Ανάλογα με την κατάσταση και την αιτία της καισαρικής, θα σας κάνουν είτε περιοχική είτε ολική αναισθησία.

Στη συνέχεια, θα απολυμάνουν την περιοχή της κοιλιάς με αντισηπτικό υγρό.

Μια μικρή οριζόντια τομή γίνεται χαμηλά στην κοιλιά και μια δεύτερη τομή στο κάτω μέρος της μήτρας. Τότε μπορεί να ακούσετε το αμνιακό υγρό να αναβλύζει από τον αμνιακό σάκο. Μόλις ανοιχτεί η μήτρα θα βγάλουν το μωρό έξω. Εκείνη την στιγμή το πάνω μέρος της μήτρας συσφίγγεται- όπως θα κάνατε αν εξωθούσατε – με αποτέλεσμα να νιώθετε πίεση στη περιοχή.

Το μωρό παραδίνεται σε άλλο μέλος της ομάδας που θα εξετάσει τη φυσική του κατάσταση.
Θα μπορέσετε να δείτε το μωρό σας αμέσως ή μετά την εξέταση (εάν έχει πραγματοποιηθεί περιοχική αναισθησία).

Τέλος αφαιρείται ο πλακούντας και ακολουθεί η συρραφή της μήτρας.
Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, θα σας μεταφέρουν στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα μπορέσετε να κρατήσετε και να θηλάσετε το μωρό σας.

Ανακούφιση από τον πόνο σε καισαρικές

Οι καισαρικές είναι πιο ασφαλείς για τη μητέρα και το παιδί αν γίνονται με περιοχική αναισθησία- επισκληρίδιο ή ραχιαία. Λιγότερα φάρμακα περνούν στο παιδί και η μητέρα είναι ξύπνια να υποδεχτεί το μωρό της.

Κάποιες φορές , ωστόσο , η ολική αναισθησία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού καθώς αυτό το είδος αναισθησίας έχει ταχύτερα αποτελέσματα και είναι αναγκαία σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού (αν για παράδειγμα, το μωρό έχει καταπονηθεί πολύ). Τέλος για ιατρικούς λόγους η μητέρα πρέπει να λάβει ολική αναισθησία, αν παρουσιάζει προβλήματα στην πλάτη της, οπότε πιθανώς αντενδείκνυται η περιοχική αναισθησία.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας