Φυσιολογικός Τοκετός

Φυσιολογικός Τοκετός

Φυσιολογικός Τοκετός


Τι είναι ο τοκετός

Τοκετός είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο , ο πλακούντας και οι υμένες διέρχονται διαμέσου του πυελογεννητικού σωλήνα. Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας ενώ εβδομάδες και ημέρες πριν από την έναρξη του τοκετού ,δηλαδή προτού αρχίσουν οι πραγματικές ωδίνες, στο σώμα της γυναίκας συντελούνται διάφορες αλλαγές.
Θα παρατηρήσετε συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις πριν από τον τοκετό. Τη μια στιγμή θα ενθουσιάζεστε στην ιδέα του μωρού που έρχεται και την άλλη θα αισθάνεστε ότι δεν είστε έτοιμη για τον τοκετό και τη μητρότητα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά. Επίσης, θα αισθάνεστε κάποια σωματική κατάπτωση ή ατονία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας καθώς το μωρό έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας όπως και του σώματός σας.

Σημάδια που προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Εβδομάδες ή ημέρες πριν από τον τοκετό μπορεί να παρατηρήσετε διάφορες αλλαγές στο σώμα που σας ετοιμάζουν ψυχολογικά αλλά κυρίως σωματικά για τον τοκετό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Τα συνήθη σημεία έναρξης τοκετού είναι:

1)Εμπέδωση

Καθώς μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας σας, το κεφάλι του μωρού κατέρχεται χαμηλότερα στη λεκάνη σας και αυτό περιγράφεται ως εμπέδωση της κεφαλής. Εσείς θα νιώσετε ότι έχετε περισσότερο χώρο για να αναπνεύσετε ενώ θα ανακουφιστείτε από τις καούρες που σας ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό. Εάν είστε πρωτότοκος, η εμπέδωση συνήθως συμβαίνει δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των ωδίνων ενώ αντίθετα στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη μια φορά η εμπέδωση συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του τοκετού.

2)Πίεση στην πύελο

Μετά την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου στη πύελο μπορεί να παραπονεθείτε για κάποια δυσφορία και χαμηλή οσφυαλγία . Επίσης θα νιώθετε έντονα την ανάγκη για ούρηση , λόγω της μεγαλύτερης πίεσης που ασκεί το έμβρυο στην ουροδόχο κύστη και ίσως νιώσετε πόνο στο ηβικό οστό και στη σπονδυλική στήλη, λόγω της χαλάρωσης των αρθρώσεων. Τέλος, δε θα λείπουν οι πιέσεις χαμηλά καθώς το έμβρυο πιέζει την πυελική χώρα.

3)Κολπικές εκκρίσεις

Καθώς ο τράχηλος μαλακώνει πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με λεύκωμα αυγού.

4)Συσπάσεις Braxton-Hicks

Οι συσπάσεις Braxton- Hicks δεν είναι πραγματικές ωδίνες αλλά «προπαρασκευαστικές ωδίνες» που προκαλούν διάταση στο κατώτερος μέρος της μήτρας και βοηθούν τον τράχηλο να μαλακώσει και λεπτύνει. Καθώς πλησιάζει ο τοκετός , αυτές οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες ενώ υποχωρούν όταν ξαπλώσετε ή αλλάξετε θέση.

5)Απώλεια βάρους

Λίγες ημέρες πριν από το τοκετό μπορεί να έχετε απώλεια βάρους κατά 0,5 έως 1,5 κιλό. Αυτό συμβαίνει από απώλεια ύδατος εξαιτίας των ηλεκτρολυτικών μεταβολών που με τη σειρά τους προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών.

6)Αυξημένη ενέργεια

Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να νιώσετε μια ακατανίκητη επιθυμία να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε όλο το σπίτι. Οι γυναίκες συχνά μιλούν για μια έκρηξη ενέργειας που οφείλεται στην ανάγκη να προετοιμάσουν το σπίτι για τον επικείμενο ερχομό του μωρού τους.

7)Διάρροια και ναυτία

Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό την περίοδο πριν από τον τοκετό και μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κενώσεις, αίσθημα ναυτίας , έμετο και δυσπεψία.

Συμπτώματα επερχόμενου τοκετού

Η έναρξη του αληθούς τοκετού δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία μόνο αιτία. Η διαδικασία που οδηγεί στη γέννηση αποτελείται από μια σειρά αλληλεπιδράσεων μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου. Το σώμα του εμβρύου και το δικό σας ανταποκρίνονται το ένα στο άλλο για να προχωρήσουν βήμα-βήμα προς το τοκετό και η κρατούσα θεωρία είναι πως το έμβρυο παράγει ουσίες που οδηγούν σε μεταβολή των ορμονών της εγκυμοσύνης.

Παρότι η μόνη πραγματική ένδειξη επερχόμενου τοκετού είναι η έναρξη ρυθμικών συσπάσεων , που προκαλούν διαστολή του τραχήλου, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού.

1)Βλεννοαιματηρή έκκριση

Καθώς μαλακώνει ο τράχηλος της μήτρας, βραχύνεται και αρχίζει να διαστέλλεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή μια πηκτής βλεννώδης ουσίας που σφράγιζε τον τράχηλο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως πρόκειται για μικρή ποσότητα κόκκινης ή καφεοειδούς βλέννας.

2) Ρήξη εμβρυϊκών υμένων («σπάνε τα νερά»)

Ο αμνιακός σάκος με το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο ρήγνυται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί και προτού αρχίσουν οι συσπάσεις της μήτρας ή μερικές φορές η έγκυος μπορεί να έχει συσπάσεις και να μην τις αναγνωρίζει. Το αμνιακό υγρό είναι ζεστό ενώ συνήθως είναι άοσμο και διαυγές. Όταν «σπάσουν τα νερά» πρέπει απαραίτητα να ενημερώσετε το γιατρό σας και να μεταβείτε στο μαιευτήριο.

3)Ρυθμικές συσπάσεις

Οι πραγματικές συσπάσεις αναγνωρίζονται όταν ο τράχηλος διαστέλλεται σταθερά ,δηλαδή ανοίγει , και υπάρχουν συσπάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαφορά των πραγματικών συσπάσεων από τις ψευδείς ωδίνες είναι ότι έχουν τακτικό ρυθμό , γίνονται προοδευτικά πιο ισχυρές ,δεν υποχωρούν όταν περπατάτε ή ξεκουράζεστε και συνοδεύονται από αιματηρή βλέννα. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούν συστολή στο ανώτερο τμήμα της μήτρας και διάταση στο κατώτερο και οδηγούν σε διαστολή του τραχήλου.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της , ακόμα και αν δεν είναι σίγουρη ότι έχουν «σπάσει τα νερά» της ή ότι οι συσπάσεις δεν είναι συσπάσεις τοκετού. Τα συμπτώματα του τοκετού εύκολα παρερμηνεύονται , ειδικά αν πρόκειται για πρώτη εγκυμοσύνη , και είναι προτιμότερο να κάνετε λάθος παρά να τα παραβλέψετε.

Τα στάδια του τοκετού

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου η μήτρα συσπάται ώστε να διασταλεί πλήρως ο τράχηλος. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εξώθηση του εμβρύου διαμέσου του πυελογεννητικού σωλήνα και την έξοδο του. Ενώ το τρίτο στάδιο αφορά την έξοδο του πλακούντα.

Πρώτο στάδιο

Το πρώτο στάδιο του τοκετού υποδιαιρείται σε τρείς φάσεις : την λανθάνουσα φάση, την ενεργό φάση και την μεταβατική φάση.
Κατά την διάρκεια της λανθάνουσας φάσης, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο του τοκετού ,παρατηρείται προοδευτική εξάλειψη του τραχήλου μέχρι τα 3 με 4 εκατοστά. Αυτό το στάδιο , αν και είναι μεγάλο σε διάρκεια , είναι και το πιο εύκολο καθώς οι συσπάσεις αντιμετωπίζονται. Οι συσπάσεις είναι σύντομες ,διαρκούν από 20 έως 60 δευτερόλεπτα, προοδευτικά δυναμώνουν και γίνονται πιο συχνές. Σε αυτό το σημείο μπορεί να εμφανιστεί η βλεννοαιματηρή έκκριση ή να «σπάσουν τα νερά».

Κατά την ενεργό φάση ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται πιο γρήγορα. Οι συσπάσεις γίνονται πιο δυνατές , διαρκούν 45 με 60 δευτερόλεπτα και προοδευτικά αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να αλλάζετε θέση για να ανακουφίζονται οι μύες καθώς οι συσπάσεις θα είναι πιο έντονες και ίσως σας δημιουργήσουν πόνους και κόπωση. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει ρήξη των εμβρυϊκών υμένων αν δεν έχει ήδη συμβεί. Να θυμάστε πως η φάση αυτή είναι συνήθως μικρή και σύντομα ο τράχηλος θα έχει πλήρη διαστολή.
Κατά την μεταβατική φάση ,που διαρκεί περίπου μία με δύο ώρες , ο τράχηλος αποκτά διαστολή από 8 μέχρι 10 εκατοστά. Οι συσπάσεις είναι πλέον πολύ δυνατές ,διαρκούν 60 με 90 δευτερόλεπτα και έρχονται κάθε 2 με 3 λεπτά. Αποτελεί την πιο κουραστική και απαιτητική περίοδο και καθώς βρίσκεστε λίγο πριν από το στάδιο της εξώθησης , θα αισθάνεστε μεγάλη πίεση στη μέση και στο περίνεο. Σε αυτή τη φάση ίσως νιώσετε ότι θέλετε να σπρώξετε δυνατά αλλά ταυτόχρονα νιώθετε αδύναμη , μείνετε προσηλωμένη στο στόχο σας και ξεκουραστείτε όταν οι συσπάσεις υποχωρούν ώστε να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας για το στάδιο των εξωθήσεων που πλησιάζει.

Δεύτερο στάδιο

Το δεύτερο στάδιο αρχίζει από την πλήρη διαστολή του τραχήλου μέχρι την έξοδο του εμβρύου και συνήθως διαρκεί μία ώρα στις πρωτοτόκες και 20 λεπτά στις πολυτόκες .Οι συσπάσεις έρχονται κάθε 2 με 4 λεπτά και διαρκούν 60 με 90 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το στάδιο η γυναίκα αποκτά ενεργό ρόλο και αγνοεί τον πόνο καθώς έχει μια ακατανίκητη ανάγκη να σπρώξει. Ο γιατρός σας θα πει πότε πρέπει να αρχίσετε την εξώθηση ενώ καθώς το μωρό γεννιέται , είναι προτιμότερες οι αργές και ελεγχόμενες εξωθήσεις .

Τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο αρχίζει από τη γέννηση του εμβρύου και ολοκληρώνεται με την έξοδο του πλακούντα. Ο πλακούντας αποκολλάται από τα τοιχώματα της μήτρας συνήθως κατά την 3η ή 4η ισχυρή συστολή της μήτρας μετά την γέννηση του μωρού και αποβάλλεται με την επόμενη συστολή της μήτρας. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 3 έως 5 λεπτά , αν και η διάρκεια μέχρι 30 λεπτά θεωρείται εντός φυσιολογικών ορίων. Σε αυτό το στάδιο ενθαρρύνεται η επαφή δέρμα με δέρμα και η άμεση έναρξη θηλασμού ενισχύοντας τον δεσμό μητέρας- νεογνού ενώ παράλληλα ο θηλασμός μειώνει και τον κίνδυνο αιμορραγίας καθώς ο ερεθισμός των θηλών εκλύει ωκυτοκίνη ,την ορμόνη που διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας