Διατροφή Εγκύου

Διατροφή Εγκύου

Η εγκυμοσύνη σας αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Η λήψη ποικίλων και θρεπτικών τροφών προσφέρει το καλύτερο ξεκίνημα στο μωρό ενώ ωφελεί κι εσάς.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να επιβάλλονται κάποιες ρυθμίσεις , για παράδειγμα , μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο τροφές που περιέχουν σίδηρο ή να μειώσετε άλλες που περιέχουν σάκχαρα. Υπάρχουν επίσης και κάποια τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε.


ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ



Κατά τη διάρκεια της κύησης , η αίσθηση της γεύσης , η όρεξη αλλά και το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά. Προετοιμαστείτε λοιπόν για κάποιες «παράξενες» διατροφικές συνήθειες. Αν υποφέρετε από πρωινή αδιαθεσία , δε θα έχετε καθόλου όρεξη για φαγητό. Επίσης μπορεί να ανακαλύψετε ξαφνικά πως επιθυμείτε διακαώς τις πιο απίθανες τροφές , ή ότι απεχθάνεστε εκείνες που μέχρι τώρα ήταν οι αγαπημένες σας. Αργότερα , στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο , μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι τρώτε συνεχώς, καθώς θα έχετε υιοθετήσει την τακτική των μικρών αλλά συχνών γευμάτων. Όταν το μωρό μεγαλώσει τόσο που να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, θα αισθάνεστε χορτασμένη ακόμα και με ένα ποτήρι γάλα ή με μία μπανάνα.

Θα πρέπει να τρώτε για δύο;

Μάλλον θα νομίζετε πως, καθώς περιμένετε παιδί , θα πρέπει να τρώτε το διπλάσιο απ’ ό,τι τρώγατε. Στην πραγματικότητα χρειάζεται να τρώτε περισσότερο μόνο κατά τη διάρκεια του του τελευταίου τριμήνου. Θα υπολογίσετε πως πρέπει να παίρνετε μόνο 200 θερμίδες παραπάνω ανά ημέρα. Θα λαμβάνετε δηλαδή 2.150 με 2.300 θερμίδες την ημέρα. Αν είχατε μικρότερο από το κανονικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη σας, ή περιμένετε δίδυμα ή τρίδυμα ή αν είστε στην εφηβική ηλικία , θα έχετε ανάγκη από περισσότερες θερμίδες. Αν είστε υπέρβαρη , θα σας συμβουλέψουν να περιορίσετε την τάση αύξησης του βάρους σας στο κατώτερο επίπεδο , έως το τελευταίο τρίμηνο.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνετε δίαιτα και δεν πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων προκειμένου να χάσετε βάρος. Έχετε ανάγκη από συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων ώστε να διαθέτετε επαρκή ενέργεια αλλά και για να αναπτυχθεί το μωρό μέσα σας. Αν ανακαλύψετε πως το βάρος σας αυξάνεται πολύ, θα σας βοηθήσει η τακτική άσκηση και ο περιορισμός των λιπών που λαμβάνεται καθημερινά , όπως και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα , λαχανικά και μη κατεργασμένους υδατάνθρακες.

Κανονίστε τις ώρες των γευμάτων

Αν έχετε φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα , ίσως συνηθίζετε να παραλείπετε το πρόγευμα ή το γεύμα. Η εγκυμοσύνη όμως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να παραλείπετε γεύματα. Πρέπει να προσπαθείτε να τρώτε σωστά τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Ενίοτε, μπορεί να μην καταφέρνετε να τρώτε αρκετά στις ώρες των γευμάτων. Τότε θα πρέπει να τρώτε υγιεινά ενδιάμεσα μικρά γεύματα για να καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες. Αντί να καταναλώσετε χαμηλής διατροφικής αξίας τροφές , όπως μπισκότα και γλυκά, προτιμήστε φρέσκα και ξερά φρούτα , ωμά λαχανικά ,muesli, γιαούρτι. Αν εργάζεστε, να έχετε πάντα μαζί σας τέτοιου τύπου τρόφιμα.

Μη ξεχνάτε τα υγρά

Η λήψη επαρκούς υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική γιατί βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματός σας, που θα καλύψει και τις ανάγκες του εμβρύου σε θρεπτικές ουσίες. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας και έτσι είναι εύκολο να αφυδατωθείτε. Πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρά. Τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να είναι νερό, αλλά επίσης το γάλα , τα αφεψήματα και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν καλές επιλογές. Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά και τους καφέδες, γιατί θα σας αφυδατώσουν και θα επηρεάσουν και το μωρό σας επίσης.


ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Ενώ μπορεί ήδη να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή , κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα χρειαστεί να αυξήσετε τα αποθέματα του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου , πρωτεϊνών , βιταμίνης D ,βιταμίνης B12 και ασβεστίου. Αν από την δίαιτα σας λείπουν πολλές θρεπτικές ουσίες , συμβουλευτείτε μας .

Αναπληρώστε τις πρωτεΐνες

Τα αυγά και τα τυριά αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών. Αν δεν τα τρώτε, πρέπει να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες , από ένα σύνολο φυτικών προϊόντων, ώστε να καλύψετε τις απαιτήσεις του οργανισμού σε απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα μείγμα λαχανικών (φασόλια, αρακά και φακές) με δημητριακά ολικής άλεσης.

Αυξήστε το σίδηρό σας

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη θρέψη τη δική σας και του μωρού σας. Συμβάλλει κατά κύριο λόγο στην ατμοποίηση χρειάζεστε περίπου 14,8mg σιδήρου την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επειδή ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές τροφές απορροφάται λιγότερο απ’ ό,τι εκείνος που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα, φροντίστε να τρώτε πολλά λαχανικά πλούσια σε σίδηρο, όπως σπανάκι και προϊόντα σόγιας. Συμπληρώστε τη δίαιτα σας και με μερικά γεύματα με αποξηραμένα φρούτα. Να θυμάστε επίσης πως η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Να συνοδεύετε, λοιπόν , πάντα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Εμπλουτίστε τη δίαιτά σας σε ασβέστιο

Αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη του ασβεστίου τρώγοντας πολλά πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, ξηρά σύκα και σουσάμι. Η πληρότητα σε βιταμίνη D θα διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό να τρώτε γαλακτοκομικά και αυγά. Αν δεν τα τρώτε, όμως, να λαμβάνετε το ασβέστιο από εμπλουτισμένα δημητριακά ή να ζητήσετε συμπληρώματα διατροφής.

Διασφαλίστε τα αποθέματα της βιταμίνης B12

Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Αν δεν τρώτε αυγά και γαλακτοκομικά ,θα σας είναι δύσκολο να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη B12 και θα σας συσταθούν συμπληρώματα διατροφής για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ



Αν ακολουθείτε κάποια αυστηρή δίαιτα για λόγους υγείας ή άλλους λόγους ,είναι καλό να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Θα σας συμβουλέψει πόσο θα χρειαστεί να αυξήσετε τη λήψη των αναγκαίων για το μωρό θρεπτικών ουσιών, μια και αυτό είναι που τώρα προέχει. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις ακόλουθες συμβουλές:

• Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ,αναπληρώστε τις ποσότητες του ασβεστίου με κονσερβοποιημένο ψάρι ,ταχίνι, λαχανικά και σπανάκι , ξηρά φρούτα και εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

• Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, μπορείτε να πάρετε τους αναγκαίους υδατάνθρακες από τις πατάτες , το ψωμί χωρίς γλουτένη ή το ρύζι.

• Αν είστε διαβητικές ή αν έχετε εμφανίσει διαβήτη της κύησης, το μισό της διατροφής σας θα πρέπει να προέρχεται από την κατηγορία των υδατανθράκων, για παράδειγμα από ζυμαρικά ,καστανό ρύζι και προϊόντα ολικής άλεσης.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ



Εκτός από τις τροφές που αποτελούν πιθανές πηγές λοίμωξης και πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφών που αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να φάτε και να πιείτε.

Για το λόγο αυτόν ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα αυτού του τύπου:

Μπορώ να πιώ αλκοόλ;

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική. Πολλά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η καθημερινή κατανάλωση ή η κατά επεισόδια βαρεία κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές. Οι έγκυοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θέτουν τα μωρά τους στον κίνδυνο του εμβρυϊκού συνδρόμου από κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για έναν όρο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανωμαλιών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, μαθησιακές δυσκολίες , μορφολογικές ανωμαλίες στο πρόσωπο ή στα άκρα , προβλήματα στην ανάπτυξη ή και θάνατο. Το ασφαλέστερο απ’ όλα είναι η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου , τότε , δηλαδή που δημιουργούνται τα κυριότερα όργανα του μωρού σας. Αν αποφασίσετε να πιείτε ένα ποτηράκι να έχετε υπόψη σας ότι θα περάσει στην κυκλοφορία του μωρού σας. Περιοριστείτε σε ένα με δύο αλκοολούχα ποτά τη βδομάδα ,κατά προτίμηση μαζί με το φαγητό, καθώς αυτό περιορίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Κανένας δεν μπορεί να σας πει τι είναι καλύτερο να πιείτε: ένα μπουκάλι μπίρα, ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο άλλο ποτό καθώς όλα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Πειράζει να πιώ καφεΐνη;

Η κατανάλωση καφεΐνης σε μεγάλες ποσότητες (πλέον των 300mg την ημέρα) αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και γέννησης λιποβαρών νεογνών. Ένα συνηθισμένο ποτήρι καφέ περιέχει 75-150mg καφεΐνης. Γι’ αυτό να πίνετε το πολύ ένα φλιτζάνι και όχι κούπα καφέ την ημέρα. Λάβετε υπόψη σας ότι καφεΐνη ανευρίσκεται επίσης στο τσάι , στα ποτά τύπου κόκα κόλα , στα energy drinks ,στο κακάο και στη σοκολάτα.

Χρειάζεται να περιορίσω το αλάτι;

Πολλές έγκυοι περιορίζουν το αλάτι για να εμποδίσουν το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. Αυτό , όμως, δεν είναι μια δόκιμη ιατρική σύσταση. Το οίδημα είναι αποτέλεσμα κατακράτησης υγρών και προκαλείται από ορμονική δραστηριότητα. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν επίσης την ποσότητα του νατρίου που χάνετε κατά τη διούρηση. Γι’ αυτό μην το παρακάνετε με το αλάτι αλλά ούτε και να το περιορίσετε.

Είναι ασφαλή τα ψάρια και τα όστρακα;

Τα ψάρια είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και θα πρέπει να επιδιώκετε την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να περιλαμβάνει ψάρι με πολλά λιπαρά. Πρέπει , όμως να αποφύγετε παντελώς τα ωμά ψάρια και όστρακα. Επίσης να αποφύγετε τον ξιφία και το να τρώτε κονσέρβες τόνου. Το ψάρι αυτό περιέχει μεθυλικό υδράργυρο, μια χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του μωρού σας.

Οι ξηροί καρποί προκαλούν αλλεργίες στο μωρό;

Τα τελευταία χρόνια συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγονται τα φιστίκια και τα παράγωγά τους κατά την κύηση γιατί μπορεί το μωρό να εκδηλώσει κάποια αλλεργία. Οι γυναίκες που είναι αλλεργικές σε κάποιες τροφές ή έχουν οικογενειακό ιστορικό τέτοιων αλλεργιών καλό είναι να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ



Παρακάτω παρατίθενται κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

• Όλα τα μη παστεριωμένα τυριά και τα τυριά τύπου ροκφόρ.

• Το γάλα γίδας ή προβάτου και τα παράγωγα τους

• Όλα τα φρέσκα πατέ. Τα κονσερβοποιημένα πατέ θεωρούνται ασφαλή.

• Τα προμαγειρεμένα κατεψυγμένα φαγητά και πουλερικά που δεν μπορούν να ξαναζεσταθούν με ασφάλεια.

• Τα ωμά και μισοψημένα αυγά ή προϊόντα που τα περιέχουν , όπως γλυκά ,η σπιτική μαγιονέζα και η σάλτσα hollandaise.

• Το ωμό κρέας ,τα φιλέτα ταρτάρ ή το προσούτο.

• Τα ωμά ψάρια και το σούσι.

• Τα ωμά και μισοψημένα όστρακα, όπως τα στρείδια , τα μύδια ,τα καβούρια και οι γαρίδες.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή κλείστε το ραντεβού σας τηλεφωνικά!

Φόρμα Επικοινωνίας