Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το μητρικό γάλα

Η φύση έχει προνοήσει για την ανάπτυξη και την υγεία του νεογνού, προσφέροντας στη μητέρα άφθονη ποσότητα από την πιο πλήρη τροφή για όλες τις βιολογικές απαιτήσεις του μωρού, το μητρικό γάλα. Επειδή ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα ο ιδανικός τρόπος να ταΐσει μια μητέρα το μωρό της, οι μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές και τις συστάσεις της μαίας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης, για να εξοικειωθούν με την ιδέα και να προετοιμαστούν σωματικά για το μητρικό θηλασμό.

Θηλάστε φυσικά

Η φύση έχει προβλέψει το θηλασμό ως τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ικανοποιηθούν οι θρεπτικές ανάγκες του μωρού. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα μωρά. Περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει με υγεία ένα φυσιολογικό μωρό. Παράλληλα, ο θηλασμός δημιουργεί ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της μια ζεστή και τρυφερή σχέση, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ψυχολογική ανάπτυξη του μωρού. Η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στο μωρό της, ώστε ο θηλασμός να αποτελέσει μια ωφέλιμη εμπειρία και για τους δύο. Ο θηλασμός προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να ξεκινήσει τη ζωή με τον καλύτερο και φυσικότερο τρόπο.

Προετοιμασία για το Μητρικό Θηλασμό

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παρότι συνηθιζόταν να λέγεται στις μητέρες να προετοιμάζουν τις θηλές τους τρίβοντας και «σκληραίνοντάς» τες, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις αυτές δε βοηθούν στην πρόληψη της ευαισθησίας. Το να διαβάζουν και να ενημερώνονται οι μητέρες για το θηλασμό είναι πιθανώς η καλύτερη προετοιμασία που μπορούν να κάνουν.

Αμέσως μετά τη γέννα

Συνιστάται να ξεκινήσει μια μητέρα το θηλασμό του μωρού της το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό. Στη διάρκεια των πρώτων ημερών του θηλασμού, ένα κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πύαρ (πρωτόγαλα) ελευθερώνεται από τους μαστούς. Το πύαρ αποτελεί μια σημαντική πηγή αντισωμάτων που βοηθούν να προστατευθεί το μωρό έναντι ποικίλων νοσημάτων, μέχρι ο ίδιος οργανισμός του να ξεκινήσει την παραγωγή αντισωμάτων. Το γάλα κατεβαίνει πιθανώς τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά τον τοκετό. Μερικές φορές, δε θα εμφανισθεί μέχρι την τέταρτη ημέρα, πιθανά σε καισαρικές τομές. Αρχικά, το γάλα θα είναι αναμεμειγμένο με το πύαρ. Μετά από μερικές μέρες, το γάλα θα γίνει λευκότερο.

Πώς να φροντίζει τον εαυτό της η γυναίκα που θηλάζει

Για να θηλάζει μια μητέρα σωστά, πρέπει να τρέφεται και σωστά. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσο διαρκεί ο θηλασμός. Θα πρέπει λοιπόν να αυξηθεί η ημερήσια πρόσληψη της τροφής κατά 500 θερμίδες. Οι περισσότερες θηλάζουσες μητέρες παρατηρούν επίσης ότι διψούν περισσότερο. Το νερό εξασφαλίζει ότι η πρόσληψη υγρών είναι επαρκής. Μια μητέρα μπορεί να τρώει ότι θέλει, αλλά να μην καταναλώνει μπαχαρικά και έντονα μυρωδικά. Κάθε είδους φάρμακα δε θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας εκτός αν συνταγογραφήθηκαν από τον ειδικευμένο για το πρόβλημα υγείας ιατρό, γιατί ενδέχεται να μεταφερθούν στο μωρό μέσω του γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το οινόπνευμα και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Περιποίηση του Στήθους

Οι ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες βοηθούν στη φροντίδα του στήθους και των θηλών:

• Όταν έρχεται το πρώτο γάλα, οι μαστοί της γυναίκας ενδέχεται να πρηστούν και να αυξήσουν το μέγεθος τους. Η καλύτερη θεραπεία είναι να θηλάζει μια μητέρα συχνά, γιατί ο θηλασμός του μωρού είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αφαιρεθεί το γάλα. Εάν οι μαστοί είναι τόσο πλήρεις ώστε το μωρό δε μπορεί να προσκολληθεί ή ο θηλασμός του μωρού δεν ανακουφίζει από την πληρότητα, μπορεί η μητέρα εναλλακτικά να αφαιρεί γάλα από τους μαστούς της με το χέρι είτε με το θήλαστρο, κατά περίπτωση.

• Το να φοράει μια θηλάζουσα ένα καλά εφαρμοστό στηθόδεσμο, όχι απαραίτητα θηλασμού, βοηθάει την υποστήριξη των μαστών. Κρύα επιθέματα μετά το θηλασμό μπορούν επίσης να ελαττώσουν το πρήξιμο και τον πόνο εφόσον η ενόχληση επιμένει.

• Για να προλάβει μια μητέρα την ξηρότητα των θηλών, θα πρέπει να αποφεύγει να τις σαπουνίζει ενώ κάνει μπάνιο. Μπορεί λοιπόν να αφήνει το καθαρό νερό να τρέξει πάνω στους μαστούς ελεύθερα. Το ίδιο το μητρικό γάλα αποτελεί το καλύτερο καλλυντικό για το δέρμα αφού παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά προς ενυδάτωση των μαστών.

• Η μητέρα πρέπει να φροντίζει τις θηλές της και να τις διατηρεί στεγνές μετά το θηλασμό ,τοποθετώντας μια απλή γαζούλα μέσα στο στηθόδεσμο. Η γάζα πρέπει να αντικαθίστανται όταν γίνει υγρή από το γάλα που στάζει. Μπορεί η θηλάζουσα επίσης να επιλέξει να αφήσει τα στήθη εκτεθειμένα στον αέρα για λίγα λεπτά για να τους επιτρέψει να στεγνώσουν τελείως. Σε καμία περίπτωση τα επιθέματα δεν είναι καλύτερα από μια απλή γάζα, αφού δεν είναι πορώδη και δεν επιτρέπουν στο στήθος να «αναπνεύσει».

• Μια μικρή ευαισθησία των θηλών είναι φυσιολογική, όμως αν η ευαισθησία επιμείνει, ή εάν οι θηλές παρουσιάσουν ραγάδες, θα πρέπει να επικοινωνήσει η μητέρα με τις μαίες, που είναι αρμόδιες για το μητρικό θηλασμό, για να εντοπιστούν ενδεχόμενα σημάδια φλεγμονής έγκαιρα και να παραπεμφθεί η μητέρα στο γιατρό.

• Κάθε φορά που τελειώνει ο θηλασμός, η θηλάζουσα αφήνει πάνω στις θηλές της το σάλιο του νεογνού και το γάλα της, για να δράσει επουλωτικά. Πριν τον επόμενο θηλασμό ξεπλένει το στήθος της μόνο με σκέτο καθαρό νερό.

Διάρκεια θηλασμού

Η διάρκεια που απαιτείται για ένα γεύμα ποικίλλει από μωρό σε μωρό. Ορισμένα μωρά που θηλάζουν ζωηρά μπορεί να τελειώσουν σε 10 λεπτά. Άλλα που χρειάζονται πιο πολύ χρόνο ενδέχεται να απαιτούν 45 λεπτά για ένα τάισμα. Ο μέσος χρόνος θηλασμού είναι περίπου 20 με 30 λεπτά. Η διάρκεια του θηλασμού μπορεί επίσης να ποικίλλει από γεύμα σε γεύμα.
Λήξη του θηλασμού
Ο καλύτερος τρόπος να τελειώνει ένα γεύμα είναι να περιμένει η μητέρα μέχρις ότου το μωρό της αφήσει τη θηλή. Τα περισσότερα αφήνουν τη θηλή στη μια πλευρά σε 20 με 25 λεπτά. Εάν χρειασθεί να διακοπεί ο θηλασμός, μπορεί η μητέρα να βάλει ένα δάχτυλο στη γωνία του στόματός του νεογνού ή να πιέσει ελαφρώς προς τα κάτω το σαγόνι του μωρού με τον αντίχειρα και το δείκτη της.
Απαλά βοηθάμε το μωρό να ρευτεί και προσφέρουμε το άλλο στήθος. Εάν το μωρό δε θηλάσει στο δεύτερο στήθος, αυτό θα πρέπει να προσφερθεί πρώτο στο επόμενο γεύμα.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό μας να ρευτεί

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να βοηθήσουμε το μωρό μας να ρευτεί είναι να το σηκώσουμε στον ώμο μας και να το χτυπήσουμε ελαφρά στην πλάτη. Μια άλλη μέθοδος είναι να ξαπλώσουμε το μωρό μας στα γόνατά μας με το στομάχι προς τα κάτω και να τρίψουμε ή να χτυπήσουμε ελαφρά την πλάτη του. Μπορείτε επίσης να «καθίσουμε» το μωρό στην αγκαλιά μας, υποστηρίζοντας το θώρακα και το κεφάλι του με το ένα χέρι, ενώ χτυπάτε απαλά την πλάτη του με το άλλο.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ


Οφέλη για το μωρό σας

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια φυσική και πλήρη τροφή, το μητρικό γάλα προσφέρει και μια σειρά από άλλα σημαντικά οφέλη. Η σωστή ισορροπία ανάμεσα στις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τα άλατα που περιέχει, επιτρέπει ευκολότερη πέψη, μειώνοντας τα εντερικά προβλήματα όπως τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα ,να εκδηλώσουν αλλεργικές διαταραχές ή βακτηριακές μολύνσεις. Επιπλέον, το μητρικό γάλα προσφέρει φυσική προστασία στο μωρό, καθώς μέσω του γάλακτος μεταφέρονται σημαντικά αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό.

Ο θηλασμός παρέχει επίσης ψυχολογικά οφέλη , καθώς κατά τη διάρκειά του θηλασμού το μωρό αισθάνεται την επαφή και τη θερμότητα του σώματος της μητέρας, ακούει τη φωνή και βλέπει το πρόσωπό της και, ταυτόχρονα, ικανοποιεί την ανάγκη του για θήλασμα.

Οφέλη για τη θηλάζουσα

Η θηλάζουσα μητέρα ωφελείται από τη μοναδική αυτή σχέση με το μωρό. Η ενέργεια θηλασμού του μωρού ανακουφίζει τη δυσφορία που νιώθει όταν οι μαστοί είναι γεμάτοι. Ο θηλασμός επιτρέπει επίσης να αποκτήσει μια γυναίκα γρηγορότερα τη σιλουέτα της και διευκολύνει επίσης τη μήτρα να επανέλθει ταχύτερα στην κανονική της κατάσταση.

Επιπλέον, ο θηλασμός είναι ένας εύκολος τρόπος να ταΐσει μια γυναίκα το μωρό της, αφού έχει πάντοτε έτοιμο γάλα, στην κατάλληλη θερμοκρασία, όποτε πεινάσει το μωρό.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Ευχαριστώ πολύ τον κ.Χριστάκη για την άψογη καθοδήγηση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου!

Φόρμα Επικοινωνίας