Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία γενικότερη ενδοκρινολογική διαταραχή ,κατά την οποία οι ωοθήκες είναι διογκωμένες και περιέχουν πολλαπλές μικρές κύστες.

Αν και το σύνδρομο εμφανίζεται από την εφηβεία ,συνήθως η γυναίκα καθυστερεί να αναζητήσει ιατρική βοήθεια ,μέχρι να ανησυχήσει για την αυξημένη τριχοφυΐα, την ακατάστατη περίοδο της ή την αδυναμία της να μείνει έγκυος.

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν το σύνδρομο εμφανίζουν ποικίλες διαταραχές σε ορμονικό επίπεδο, με πιο χαρακτηριστικές τη σχετική αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης(LH) ως προς τη θυλακιοτρόπο ορμόνη(FSH) ,και την αύξηση των ανδρογόνων.

Είναι αρκετά πολύπλοκος ο τρόπος που προκύπτουν οι ενδοκρινολογικές παρεκκλίσεις του συνδρόμου και ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο κατά τον οποίο η μία διαταραχή ακολουθεί την άλλη, χωρίς τέλος και αρχή.

Οι κυριότερες επιπλοκές του συνδρόμου είναι η υπογονιμότητα ,που ουσιαστικά οφείλεται στην απούσα ή αραιή ωοθυλακιορρηξία ενώ γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ,μετά από πολλά χρόνια, καρδιαγγειακά επεισόδια ,σακχαρώδη διαβήτη, και άλλα σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό προτείνεται η τακτική ,περιοδική εξέταση των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , ιδίως μετά την ηλικία των 30 ετών.

Από τι προκαλείται



Η αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών παραμένει άγνωστη, φαίνεται όμως ότι η διαταραχή στην απελευθέρωση κάποιων ορμονών “ανδρικού τύπου” διαταράσσει και τη λειτουργία των ωοθηκών.

Βασικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου παίζει και ο παθολογικός μεταβολισμός του σακχάρου , με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του σωματικού βάρους της γυναίκας με τις υπέρβαρες να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εμφάνιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση ,καθώς οι αδελφές όσων γυναικών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτές την πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί



Τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:

• Διαταραχή στη φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων και συγκεκριμένα αδυναμία ωοθυλακιορρηξίας

• Διογκωμένες ωοθήκες που εμφανίζουν πολλαπλά μικρά κυστίδια

• Διαταραχές περιόδου (αμηνόρροια ή αραιομηνόρροια)

• Οι γυναίκες εμφανίζουν δασυτριχισμό( δηλαδή αυξημένη τριχοφυΐα σε «ανδρικές» περιοχές του σώματος) λόγω των αυξημένων ανδρογόνων.

• Οι γυναίκες με το σύνδρομο είναι συχνά παχύσαρκες.

• Μπορεί να εμφανίζουν ακμή και αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος.

• Μπορεί να εμφανίζουν τριχόπτωση ,λεπτά μαλλιά ή αραίωση όπως εμφανίζεται στους άνδρες.

• Υπογονιμότητα


Διάγνωση



H σωστή διάγνωση του συνδρόμου ξεκινά με τη λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και συνεχίζεται με την φυσική εξέταση της γυναίκας. Αναζητούνται ανωμαλίες στον κύκλο της γυναίκας (που συχνά ξεκινούν από την εφηβεία), με συχνότερη την εμφάνιση της περιόδου σε αραιά και άτακτα ,χρονικά διαστήματα. Όσον αφορά τη φυσική εξέταση, η αυξημένη τριχοφυΐα , η παρουσία ακμής ή λιπαρού δέρματος είναι σημάδια για πιθανή αυξημένη παραγωγή «ανδρικών» ορμονών.

Η παχυσαρκία ,το ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη στην οικογένεια , η υπογονιμότητα της μητέρας και άλλες πληροφορίες είναι σημαντικές για βοηθήσουν στη διάγνωση του συνδρόμου. Ιδιαίτερη σημασία έχει να αποκλείσουμε την πιθανότητα παρουσίας κάποιων άλλων παθήσεων ,που μοιάζουν με το σύνδρομο ,όπως άλλα ορμονικά προβλήματα ,τη μακροχρόνια λήψη φαρμάκων ,την παρουσία άλλων ανωμαλιών (πχ κύστες ωοθηκών) ή άλλα σπανιότερα προβλήματα.

Τέλος, η διάγνωση θα στηριχθεί σε ορμονολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο τόσο των “ανδρικών” όσο και άλλων ορμονών ,αλλά και στον υπερηχογραφικό έλεγχο για να ελεγχθεί η μορφολογία των ωοθηκών. Πρέπει να τονιστεί ότι η πολυκυστική μορφή των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα δεν είναι αρκετή από μόνη της για την διάγνωση και οι ορμονολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, και όχι τυχαία.


Θεραπείες



Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να συνυπολογίζεται διάφορες λεπτομέρειες ,για κάθε γυναίκα ξεχωριστά ,ανάλογα με τις προσωπικές της ανάγκες και επιθυμίες. Σε γενικές γραμμές, τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες με το σύνδρομο είναι οι διαταραχές του μεταβολισμού ,η υπογονιμότητα ,οι διαταραχές της περιόδου και η αυξημένη τριχοφυΐα. Είναι λογικό ότι, οι γυναίκες που επιθυμούν άμεσα εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις έφηβες.

Συνεπώς η αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών στοχεύει προς δύο κατευθύνσεις.

Αν η γυναίκα δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη, το ζητούμενο είναι η ομαλοποίηση του κύκλου της και η βελτίωση των συμπτωμάτων που εμφανίζει η γυναίκα (πχ δασυτριχισμό ,ακμή). Έτσι χορηγούνται αντισυλληπτικά δισκία τα οποία έχουν πολύ καλά αποτελέσματα ,που βοηθούν τόσο για την αποκατάσταση της ρυθμικότητας της περιόδου όσο και για αντισυλληπτική προστασία παράλληλα.

Μάλιστα, υπάρχουν και ειδικοί τύποι αντισυλληπτικών με αντιανδρογόνο δράση, τα οποία ενδείκνυται στις περιπτώσεις με έντονο δασυτριχισμό. Στις γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος ο γιατρός συνιστά επίσης απώλεια μερικών κιλών κάτι που βοηθά σημαντικά στην βελτίωση των συμπτωμάτων που προκαλεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Στις γυναίκες με πρόβλημα στον μεταβολισμό του σακχάρου πρέπει να αντιμετωπίζεται η αιτία. Η ακμή και η αυξημένη τριχοφυΐα μπορεί να απαιτούν επιπλέον φαρμακευτική θεραπεία ή αισθητικές παρεμβάσεις (laser, αποτρίχωση κλπ.)

Αν η γυναίκα επιθυμεί εγκυμοσύνη, την οποία ενώ προσπαθεί ,αδυνατεί να πετύχει, δοκιμάζονται τα διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών, για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Ευχαριστώ πολύ τον κ.Χριστάκη για την άψογη καθοδήγηση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου!

Φόρμα Επικοινωνίας