Οι σωματικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε μετά τη γέννα μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό σοκ για εσάς. Αναμφίβολα, τους τελευταίους εννέα μήνες είχατε συνηθίσει να είστε έγκυος και τώρα μπορεί να αισθάνεστε λίγο παράξενα σωματικά και ψυχολογικά. Φροντίστε λοιπόν ιδιαίτερα τον εαυτό σας ώσπου να αποκατασταθούν οι σωματικές λειτουργίες σας. Ταυτόχρονα ,τα φθίνοντα επίπεδα των ορμονών –που δεν χρειάζεται πλέον να υποβοηθούν την εγκυμοσύνη – μπορεί να κάνουν την διάθεσή σας απρόβλεπτη. Αν αισθάνεστε αγωνία ή μελαγχολία , προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως όλα αυτά τα συμπτώματα θα παρέλθουν όταν ο οργανισμός σας συνέλθει πλήρως από τον τοκετό.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΧΕΙΑΣ
Υστερόπονοι
Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, θα έχετε ισχυρούς πόνους στη κοιλιά , παρόμοιους με τους πόνους της περιόδου. Είναι γνωστοί ως υστερόπονοι της μήτρας. Προκαλούνται από την έκλυση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που δίνει την εντολή για την έναρξη των συσπάσεων κατά τον τοκετό και μετά τη γέννηση προκαλεί μείωση του όγκου της μήτρας και ελάττωση της αιμορραγίας.
Λόχια
Ύστερα από τον τοκετό, θα έχετε εκκρίσεις που θα αποτελούνται από αίμα ,βλέννα και ιστό από τη μήτρα σας. Οι εκκρίσεις αυτές είναι γνωστές ως λόχια και έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα .Μπορεί να είναι περισσότερα όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι. Τα λόχια μπορεί να διαρκέσουν έως έξι εβδομάδες ,ωστόσο η ροή μειώνεται προοδευτικά , ενώ ταυτόχρονα το αίμα θα αλλάζει χρώμα και από κοκκινωπό θα γίνεται κίτρινο και στο τέλος σχεδόν διαυγές.
Πόνοι και πρηξίματα
‘Ύστερα από τον τοκετό , η περιοχή των γεννητικών σας οργάνων θα είναι πρησμένη και θα πονά. Αν περάσατε δύσκολο και παρατεταμένο τοκετό , αν έχετε ράμματα ή περινεοτομή , θα πονάτε περισσότερο και θα αισθάνεστε δυσφορία. Το περίνεο , η περιοχή ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό, μπορεί να είναι μουδιασμένο ενώ υπάρχει περίπτωση να έχετε κάποιες αμυχές στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα, αποτέλεσμα της διάτασης κατά τον τοκετό. Αυτές επουλώνονται ταχύτατα και δεν χρειάζονται ράμματα , αλλά μπορεί να προκαλούν ένα αίσθημα καψίματος κατά τη διούρηση. Αν έχετε ράμματα έπειτα από περινεοτομή , δε χρειάζεται να τα αφαιρέσετε ,διότι απορροφούνται μόνα τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τήρηση σωστής υγιεινής
Είναι σημαντικό να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων προκειμένου να αποφύγετε τις μολύνσεις. Πρέπει να πλένετε την περιοχή του περινέου, να αλλάζετε σερβιέτες τουλάχιστον κάθε δύο με τέσσερις ώρες ,προκειμένου να διατηρείτε τη περιοχή καθαρή και να ελέγχετε τη ροή του αίματος . Τέλος πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την πλύση του περινέου και αφού αλλάξετε σερβιέτα.
Δυσουρία
Μπορεί να μην αισθάνεστε καθόλου την ανάγκη να πάτε τουαλέτα ή μπορεί να αισθάνεστε πως θέλετε αλλά δεν τα καταφέρνετε. Είναι σημαντικό να αδειάζετε την κύστη σας εντός των έξι με οκτώ ωρών που έπονται του τοκετού για να αποφύγετε ουρολοιμώξεις αλλά και τη διάταση της κύστης. Για το λόγο αυτό πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να βαδίζετε όσο μπορείτε για να βοηθήσετε την κύστη να λειτουργήσει. Έπειτα από 24 ώρες ,θα ουρείτε συχνά και αβίαστα ,καθώς θα αρχίσουν να αποβάλλονται τα υγρά που είχαν κατακρατηθεί στην εγκυμοσύνη.
Προβλήματα στις κενώσεις
Οι πρώτες κενώσεις μετά τον τοκετό προκαλούν κάποια ανησυχία. Αν έχετε ράμματα ,ίσως φοβάστε ότι θα σπάσουν με την πίεση ή ότι θα επιδεινωθούν οι αιμορροΐδες σας. Οι μύες που συμβάλλουν στην αφόδευση μπορεί να είναι προσωρινά αναποτελεσματικοί γιατί έχουν διαταθεί. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρότι οι πρώτες φορές θα είναι επώδυνες, τα ράμματα δε θα επηρεαστούν και θα επανέλθετε στους φυσιολογικούς ρυθμούς σας. Αν τρώτε φυτικές ίνες –φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά –και πίνετε πολλά υγρά θα διευκολυνθείτε στις κενώσεις.
Πόνοι στο στήθος
Ακόμα και αν επιλέξετε να μη θηλάσετε, οι μαστοί είναι έτοιμοι γι’ αυτή τη λειτουργία. Ο αδένας της υπόφυσης παράγει προλακτίνη και προκαλεί γαλακτοφορία. Το βρέφος στη συνέχεια ενθαρρύνει αυτή τη διαδικασία με τις θηλαστικές κινήσεις του. Είτε θηλάζετε είτε όχι, οι μαστοί σας θα διογκωθούν και θα γίνουν πιο σφιχτοί τις πρώτες δύο με τέσσερις μέρες μετά τον τοκετό. Η διόγκωση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πόνο.
Απώλεια βάρους
Ύστερα από τον τοκετό κατά μέσο όρο 5 κιλά. Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου , το σώμα σας θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Η μέση σας θα είναι λίγο πιο φαρδιά, αλλά με υγιεινή διατροφή και με σωστό πρόγραμμα γυμναστικής όλα θα διορθωθούν. Πάντως, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβάλετε τον εαυτό σας σε δίαιτα.
Επανεμφάνιση της εμμήνου ρύσεως
Αν δεν θηλάζετε ,η περίοδος θα εμφανιστεί πάλι έπειτα από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αν όμως θηλάζετε ,μπορεί να αρχίσει την ίδια εποχή περίπου , ή να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό- κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Μπορεί ακόμα να διαπιστώσετε ότι οι πόνοι που έχετε κατά τη διάρκεια των περιόδων σας είναι λιγότερο έντονοι συγκριτικά με αυτούς που είχατε προτού μείνετε έγκυος. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους που ακολουθούν τον τοκετό ποικίλλει από μικρή έως εξαιρετικά μεγάλη, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί ο κύκλος.
Ιατρική επίσκεψη μετά τον τοκετό
Αφού γεννήσετε ,θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να βεβαιωθείτε πως όλα βαίνουν καλώς. Αυτό συνήθως γίνεται έξι εβδομάδες περίπου μετά τον τοκετό, αλλά και νωρίτερα αν ανησυχείτε για κάτι.