Κύστες Ωοθηκών

Κύστες των ωοθηκών

Κύστες των ωοθηκών

Η ανάπτυξη κύστεων στις ωοθήκες αποτελεί μια πολύ συχνή κατάσταση, που θορυβεί τη γυναίκα και επιβάλλει τη σχολαστική παρακολούθηση της.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κυστικών σχηματισμών που μπορεί να αναπτυχθούν στις ωοθήκες. Άλλοι από αυτούς είναι αμιγείς κύστεις, αποτελούνται δηλαδή από μια εξωτερική κάψα και μια κοιλότητα γεμάτη υγρό ,ενώ άλλοι περιέχουν και συμπαγή στοιχεία οπότε και χρήζουν προσεκτικής διερεύνησης για τον αποκλεισμό πιθανής κακοήθειας.

Είδη κύστεων



Οι κυστικοί σχηματισμοί των ωοθηκών ταξινομούνται στους παρακάτω τύπους:

1. Λειτουργικές κύστεις:

Ονομάζονται έτσι διότι προέρχονται από τις λειτουργικές μονάδες των ωοθηκών, τα ωοθυλάκια ,σε κάποιο στάδιο της ωρίμασής τους. Έτσι, αν για κάποιο λόγο σε έναν κύκλο, το επικρατούν ωοθυλάκιο δεν ραγεί ώστε να απελευθερωθεί το ωάριο, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί η λεγόμενη κύστη ωοθυλακίου. Οι κύστες ωοθυλακίου συνήθως δεν συνοδεύονται από υποκειμενικά ενοχλήματα και βρίσκονται τυχαία στη γυναικολογική εξέταση ή στο υπερηχογράφημα.

Η κύστη αυτή μπορεί να συνεχίσει να παράγει οιστρογόνα οδηγώντας σε διαταραχή του κύκλου (αραιομηνόρροια ή συχνομηνόρροια), ενώ το μέγεθος της μπορεί να φτάσει και τα 8-10 εκατοστά, με φυσικό επακόλουθο την πρόκληση πόνου στη γυναίκα. Σε περιπτώσεις καθυστέρησης της εμμηνορρυσίας πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κύησης.

Οι κύστεις ωοθυλακίου συχνά υποχωρούν από μόνες τους εντός 2-3 μηνών, ενώ η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει με τη χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων ή προγεστερόνης για δύο ή τρεις κύκλους.
Μετά την παρέλευση 2-3 μηνών θα γίνει νέο υπερηχογράφημα για να παρακολουθηθεί η εξέλιξη της συγκεκριμένης κύστης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα ή αν η κύστη επιμένει και έχει διαστάσεις πάνω από 5 εκατοστά προτιμάται η αφαίρεση τους, είτε λαπαροσκοπικά είτε με παρακέντηση δια μέσου του κόλπου υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση.

Ένα άλλο είδος λειτουργικών κύστεων είναι η κύστη ωχρού σωματίου η οποία προκύπτει μετά την ωοθυλακιορρηξία ,και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ωχρό σωμάτιο ,που αποτελεί την φυσιολογική εξέλιξη του ωοθυλακίου που έχει ραγεί ,το οποίο δεν υποστρέφεται όπως θα έπρεπε στο τέλος του κύκλου. Συνήθως, υπάρχει καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας ,όπως και σε κύστη ωοθυλακίου, ενώ το μέγεθος της κύστης μπορεί να είναι μεγάλο και συχνά γεμίζει με αίμα.

Συνήθως η απλή παρακολούθηση της κύστης είναι αρκετή, μέχρι να επιβεβαιωθεί η υποχώρηση της, μερικές φορές, όμως, μια αιμορραγική κύστη είναι δυνατόν να σπάσει προκαλώντας έντονα συμπτώματα λόγω της απώλειας αίματος, οπότε και απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

2. Πολυκυστικές ωοθήκες:

Πρόκειται για μία γενικότερη ενδοκρινολογική διαταραχή, που πιο σωστά ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κατά την οποία οι ωοθήκες είναι διογκωμένες και περιέχουν πολλαπλές μικρές κύστεις.

3. Κύστεις ενδομητρίωσης:
Η ωοθήκη αποτελεί συχνότατο σημείο εντόπισης ενδομητρίωσης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό χαρακτηριστικών κύστεων, οι οποίες περιέχουν υγρό που μοιάζει με λιωμένη σοκολάτα και ως εκ τούτου ονομάζεται σοκολατοειδείς.

4. Συγγενείς κύστεις:
Είναι σχετικά σπάνιες και για την ακρίβεια δεν αναπτύσσονται μέσα στην ωοθήκη αλλά πολύ κοντά τους, ερχόμενες συχνά σε επαφή με αυτές.

5. Νεοπλασματικές κύστεις:

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία νεοπλασματικών κυστικών σχηματισμών που ενδέχεται να αναπτυχθούν στις ωοθήκες. Αυτές διακρίνονται σε καλοήθεις ,οριακής κακοήθειας και κακοήθεις. Για τις καλοήθεις αρκεί συνήθως η απλή χειρουργική αφαίρεση ,ενώ για τις υπόλοιπες απαιτείται ειδική αντιμετώπιση.

• Ορώδες κυσταδένωμα: είναι το συχνότερο νεόπλασμα των ωοθηκών(καλοήθεις όγκος ωοθηκών). Είναι γεμάτο από ορώδες περιεχόμενο και παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών. Υπερηχογραφικά δίνει την εικόνα μονόχωρου κυστικού όγκου.

• Βλεννώδες κυσταδένωμα: Πρόκειται για κυστικό μόρφωμα που είναι γεμάτο από βλεννώδες περιεχόμενο και παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών. Υπερηχογραφικά δίνει την εικόνα πολύχωρου κυστικού όγκου διαστάσεων συχνά πολλών εκατοστών.

• Κακοήθεις κύστεις ωοθηκών(επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών) : Οι επιθηλιακοί καρκίνοι των ωοθηκών αντιπροσωπεύουν αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικολογικών καρκίνων. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Ο καρκίνος των ωοθηκών αργεί συνήθως να δώσει συμπτώματα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και οι δυνατότητες για ριζική θεραπεία να είναι περιορισμένες. Συνήθως εκδηλώνεται με αίσθημα βάρους ,φούσκωμα και ασαφή πόνο στη κοιλιά, ενώ πιο σπάνια παρατηρούνται διαταραχές της περιόδου καθώς και πόνος στη σεξουαλική επαφή. Σε υποψία καρκίνου των ωοθηκών επιβάλλεται πλήρης έλεγχος με διάφορες εξετάσεις και στη συνέχεια χειρουργική επέμβαση. Στα πολύ αρχικά στάδια η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μόνο την κοιλιακή ολική υστερεκτομία μετά των εξαρτημάτων, στα πιο προχωρημένα στάδια όμως η επέμβαση ακολουθείται από μετεγχειριτική χημειοθεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι κύστεις των ωοθηκών



Οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να εκδηλωθούν με μία από τις ακόλουθες κλινικές καταστάσεις ή επιπλοκές:

• Τυχαία ανακάλυψη κατά τη γυναικολογική εξέταση ,χωρίς η γυναίκα να παραπονείται για κάποιο σύμπτωμα

• Διαταραχές περιόδου (αραιομηνόρροια ή συχνομηνόρροια)

• Πίεση παρακείμενων οργάνων και ιστών (σπάνιο παράδειγμα είναι η εμφάνιση διαταραχών της ούρησης λόγω συμπίεσης της ουροδόχου κύστης)

• Αιμορραγία στο εσωτερικό της κύστης ,επιμόλυνση της κύστης ,ρήξη της κύστης η οποία εκδηλώνεται με εντονότατο κοιλιακό άλγος από την εκκένωση του περιεχομένου της στην κοιλιακή χώρα

• Συστροφή της κύστης κατά την οποία και πάλι εμφανίζεται αφόρητο κοιλιακό άλγος ,ενώ συνήθως προκαλείται «οξεία κοιλία» και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Διάγνωση



Η διάγνωση των κύστεων των ωοθηκών μπορεί να γίνει με την γυναικολογική εξέταση ,με το διακολπικό και διακοιλιακό υπερηχογράφημα που μπορούν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες για την φύση της κύστης. Η μη ύπαρξη διαφραγμάτων , συμπαγών στοιχείων και τα λοιπά συνηγορούν για καλοήθη κύστη. Αρκετά χρήσιμος για τον αρχικό προσανατολισμό είναι και ο προσδιορισμός κάποιων ειδικών ουσιών στο αίμα ,οι οποίες είναι αυξημένες σε περιπτώσεις κακοήθειας και είναι γνωστές ως καρκινικοί δείκτες [CA-125, CA-15-3, καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) ,a- φετοπρωτεΐνη (aFP)] ενώ τέλος το έγχρωμο Doppler μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την αγγείωση της κύστης.

Αντιμετώπιση



Η αντιμετώπιση των κύστεων εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας ,τα συμπτώματα ή τις επιπλοκές που προκαλεί και το είδος της κύστης.

Σε μικρές κύστες, χωρίς συμπτώματα συστήνεται απλή παρακολούθηση με γυναικολογική εξέταση και υπερηχογραφικό έλεγχο.

Σε επίμονες κύστες που δεν υποχωρούν ή σε κύστες που θεωρούνται ύποπτες επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση με το υλικό να στέλνεται για βιοψία ώστε να αποκαλυφθεί ο ιστολογικός τύπος του.

Eνδιαφέρεστε να κλείσετε ραντεβού;

Ευχαριστώ πολύ τον κ.Χριστάκη για την άψογη καθοδήγηση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου!

Φόρμα Επικοινωνίας